(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
即係array formula
打完條式, ctrl + shift + enter

如果唔用array就要開多個column出黎將你個data source轉哂做text先lookup
記住係做轉做text唔係轉做number
因為任何number都可以轉text
真係text轉唔到做number
求教excel 達人,有無簡單的公式做小數除數。
https://lih.kg/1578783

有一個 on going 的討論, 你望望。
有d formula/operation原本只係預設處理single value
你要佢變成處理一條array, return番array出黎
就要用array formula入
你不如係度講清楚要點
舉一個例子最好
input 要乜
output要乜
我要等有時間寫好d. 兩邊都 post 出來。
問題出係””&$A$1:$B$2度
""唔係array
佢唔識同array (A1:B2) &埋一齊
想問如果將好多個獨立 .txt files import 入excel, 每個 .txt 係一個cell (打直)

除左用query 既方法外仲有無其他?

同埋import 完之後,再係query 度edit, 識別特定符號黎分割一個cell into 多個cell (打橫), 係咪最多得900 columns? 有無得多d
lookup "ABC*"
唔該樓主解答我啲問題
啲公司唔識stat 啲data真係好核突

BTW 點樣寫先可以令到啲formula/vba run得快啲
上面個凍撚茶你試完ok?

最基本就係盡量唔用array formula
唔係全部都唔用得,你睇清楚個array實際上會唔會令你計多左野
有時用array反而計少左野,不過真係好少數

盡量唔好cross worksheet/workbook
就算真係要,都唔好cross住咁計數/lookup
開一張sheet出黎,將所有data refer哂過去,最好就全部indirect refer入去
咁就唔怕啲弱智仔亂咁改野搞彎啲ref
然後係張sheet入計好哂你要既答案
先refer番出去

可以重覆用既value就開一格cell store起佢(因為各種原因唔建議用name)
例如你想lookup一個value,然後lookup 番果個value打後既10個column咁
唔好逐個vlookup或者(index+match)
用match搵左個position,搵一格cell store起佢
之後10個column都用index refer番果格position黎做
咁你就慳左9次match既動作
留意番做100次index都仲快過1次match
做任何lookup野都係好食資源的
Invoice

a = 32,a有5個,32 * 5 = 160
b = 5,b有7個,5 * 7 = 35
c = 3.2,c有5個,3.2 * 5 = 16
total = 160 + 35 + 16 = 211

total after 13% off = 211*.87 = 183.57

我想每一個物品都貼一個unit price

要求1

a1 + a2 + ... + a5 + b1 + ... + b7 + c1 + ... c5 = 183.57

要求2

小數後兩個位
Store 嘅意思係指copy and paste value? 定指其他方法?

凍撚茶要返到去得閒先試到
睇完好似仲難明左
一開始唔係話兩個數?
而家變左任意無限個數?
用一格cell 黎計
之後再refer 番呢格cell
高質post
無錯,分兩個數係當我, d 折扣無咁複雜時,可以分拆問題,簡單化個問題。 但係當佢,打d 奇奇怪怪的折頭的時候, 我就折不算啦。

上面呢個問題係進階問題, 舊問題的進化版。
即係實際上可以有abcde 無限個unit?
本身每個unit 既數量係given?
係 都係整數。
留名學野
我好懷疑你本身既顧慮係唔係成立
因為你unit 數量愈多,最後round 完誤差本身就會愈細
例如你個example
sum 完rounddown 係183.57
每個item rounddown 再sum 係 183.55
兩者只差0.02
你總共有17件貨
結論係分無可分
巴打你要問問題先有野學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞