(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
我地而家做緊呢樣野,睇下你明不明。
你日子range 可以任打,你會確保左唔會有重覆先打個range 入去?
正確。 另外, 我發現 google 同 excel 好似出不同 result.
你要自己跟data 數改番個range...
或者可以用counta+offset自動轉range
excel 為準
總之有兩個result 就會出最後result
得一個result 就出一個,冇影響
你當係precaution 啦
幫我用我而家呢個做基礎, 改改因為我仍然有不少地方未明白。 總之, 不會有重複,如果無數會搵對上一個數。
例如 3/12 to 5/12 個情況。
暫時離開公司無電腦, 無辦法睇清楚。 不過想問一問, {} 係咩作用。
array formula
條式要用ctrl shift enter 黎入
難怪我改左出問題。
你個range 都錯
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1v42PSFXOn3BETVmnaSxV-rxFZApB8nZ0V7Etcg-xUoA/edit?usp=sharing

相當接近我想要的, 但M2 出問題, 如果找不到可以出" error" 嗎?
貼code先會有人幫你好似係
Vlookup做唔到
我用既方法係用sumifs 夾 index用
開多行打=row
Sumifs 搵返row number
再index返個row
為左除虫最好加個if +countifs=1
不過呢啲冇簡單方法用formula搞既
都係用返VBA啦,搞太複雜人地會難跟
data 係人手入?
vba 如果人地本身唔識vba 咪又係難跟
一啲都唔笨,如果情況許可(可以加一個colmun) 呢個方法performance係最好
又唔使 行array

你睇下係唔係要咁
想跟進得快啲可以add 我tg
Set vba 可以set完俾人禁個制就用嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞