(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
唔用vba有冇方法做到入新value就會自動連埋expansion排序?
1. 有一組連續的數據X, X<30先開始計算。(跟日期,每日有多於一個數據會被新增;或者沒有增加)
2. 每份數據根據某些條件,判定為是否有效。
3. 每個數據同前面30個有效數據做標準差。(包括該頂數據)
enter it in sheet2
=IF(INDIRECT("Sheet1!A1")<>"","has value","no value or empty string")
or directly
=IF(Sheet1!A1<>"","has value","no value or empty string")

is it the thing you need?
2. 係乜野條件,定係我直接當佢係true or false就得?
唔太肯定你問緊乜..
1. 你應該係想講n > 30 先開始計?
2. 如果加埋有冇效既條件,就算n > 30 都唔一定有 30個有效數據, 呢個時候點做? 定係有效數據>30個先開始計?
假設我有份excel係每小時入一次新data:
time name value 咁樣
我想入完value後會自動細至大咁sort(姐係自己move上/落) 唔洗手動去sort 而time同name兩個column會跟埋一齊郁
整個編更表會唔會好複雜
我想整嗰個係當有30個人輪更
星期一至五:早晚兩更,每更3人
星期六:一更,每更3人
星期日紅日:唔洗
最基本有呢啲功能

最好可以做到某啲人有某啲日子係當唔到更,就要唔編佢嗰日,不過都諗住如果要做到呢樣野係太複雜嘅就編完之後手動算

諗極都諗唔到點做
如果raw data 同埋result 係同一張表應該要用vba
如果result 係分開第2張係可以用formula 做,但應該幾heavy

btw, 問嘢就幫下手推post 啦
如果你可以定好哂所有原則,應該冇問題,建議tg 傾
想問我將每日既支出計左之後點樣可以喺唔用=SUM既情況下,一野就出到個每月總額出喺sheet 2,而唔係要on99咁逐個月撳,人都癲

例如1/1 to 31/1(A1:A31),錢係(B1:B31)咁樣
點解唔可以sum
唔想煩 想一野拉落去就出到全部數
sum 都可以一野拉落去架
但一拉唔係會變左(B2:B32)咁咩同埋每個月日數都唔同

利申 excel弱智
好多方法可以做到
以2019 1月為例
一係sumifs >= 2019/1/1 , < 2019/2/1

一係match 2019/1/1搵邊條row 開始
再搵1月有幾多日,塞落offset 度再sum

一係直接sumproduct sum 哂係1月既數(用month(), 有年份可以加埋year())

正常應該 match 最快
不過你data 唔多可能分別唔大
我都係貪得意搵野黎玩

Thx ching
搞唔搞得掂?

麻煩問問題唔好不推文

仲研究緊
想知matrix 可以點用vlookup

姐係table 上面有header 有lookup
左面又有一行要look up
vlookup ,col 用match搵

不過做到咁不如直接index match
詳細少少
Index match 放係matrix 又會點用?
有1000 個data cell
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞