(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike

試下咁樣
睇番我個做法原理應該同你差唔多
不過省略左少少步驟
你都應該解得到
咁假設amy 有n種水果, 可唔可以1個cell 出哂所有佢既水果, 中間用逗號分隔
原來個0.01係咁玩
中學電腦堂後無寫過program
仲要本身array都係勉強學過就算
呢set logic真係無寫開係諗唔到
index match = vlookleft
單一formula唔得
如果真係要做
都要係第2度開一條list逐格&哂佢,再refer番過去
循例解下題
其實同上面Black_mirror巴打差唔多
不過有d步驟慳左所以短d

前面offset步驟省略,當抽完出黎係{1,2,0,3,1}

""& 會令本身空格變成"", 之後如果用佢黎計數就會error
""&{1,2,0,3,1}
return {1,2,"",3,1}

1000*{1,2,0,3,1}+ROW($1:$5)
return {1001,2002,error,3004,1005}
值得留意既係,其實呢個數字已經表達左佢既順序同埋佢既位置
之後唔使再match架啦
例如1005, 1005 就係順序, 尾3個位 005 就係佢既位置

將error變成false,如果唔係放唔入small, 呢度當抽第1個small值出黎
SMALL(IFERROR({1001,2002,error,3004,1005},FALSE),1)
return 1001

抽番代表位置既尾3個位出黎
--RIGHT(1001,3)
return 1

最後index番就完
樂見大家問d野愈黎愈刁鑽
不過如果有d簡單問題都唔好怕醜
可以即管問
輕推
可唔可以拍片加字幕睇完都唔明array點用
你唔明邊個位我係度解明你
冇時間拍片
Lm
點樣copy and paste formula? 真係成條formula一模一樣咁copy果種
你講relative既問題?
如果係既話你加$或者用F4 將啲REF轉哂做absolute就一模一樣啦

BTW, 上面咁講其實只係方便你理解
其實formula幾時copy都係一模一樣
因為EXCEL其實上係用R1C1黎睇REF
即使個relative ref你望落唔同左,係R1C1之下其實係冇變的
留名
有冇人用開web query function但呢排用唔到?
我本身用開web query down raw data,但呢排佢話我有browser compatibility 問題,有時有入左個web query又load唔到個web page有冇巴打知點樣解決?
今日仲要扮工
好想罷工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞