(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
冇限字數
不過限call 一次input 黎計output
你想玩?
咁咪好
今日幫位巴打寫左條幾得意既野
得閒share 上黎
得左了,原來咁簡單
咁如果A1既ab係中間字串或最尾出現係咪複雜好多?
唔會複雜好多,用find 搵佢有冇
如果有就return 番果隻字
Thanks樓主

淨係讀書果陣讀過d bb班program.
成日都只係用if else諗左先
留名待看
個題目就係幫個巴打計下每個同事放左幾多日年假
但係佢公司係用以下格式去save 低啲同事放假既日子
以下係3位同事放假既日子,每行data save 左係1格cell 入面

14-19/08, 11/09, 29-30/10, 21-24/11

20/10, 21-24/11 , 30/12

01/01,05/07

果位巴打起碼保證到啲格式一定係dd/MM 既,但咁樣入年假我真係未見過
如果正常做既話我會拆開一大張表慢慢做
但最後太懶都係用array 解決

今晚唔知有冇時間解題
你地有興趣可以玩下先
呢個唔係用excel直接<-.00個功能就得架咩
表面上係round up 左
但你copy 落其他excel / outlook
就會有返小數位
outlook 唔會架
其他excel 咪paste 埋format 咪得

真係好想round 既咪用round ()
無sumproduct 已經唔洗睇
唔純用formula 會易好多
copy 去 notepad 先,再用text input copy 返excel , set 做delimited by ","
請問SUMPRODUCT(ARRAY*ARRAY)同SUMPRODUCT(ARRAY,ARRAY) 同SUM(ARRAY*ARRAY)同SUM(ARRAY,ARRAY) 分別在於?
人地就係想入落去自動有反應麻
咁煩寫VBA 都無咁嬲
咁就唔好玩啦
呢題如果正常邏輯去做
1. 搵哂/出黎,得出一條ARRAY A
2. 搵/前面條string, 得出ARRAY B
3. 睇前面條string有冇-, 冇就出1,有就繼續計step 4
4. 重新計A同B,搵開始日期,再重新計A同B,搵完結日期,相減
5. SUM埋佢一齊

係唔係咁樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞