(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
介紹一下其他language嘅excel library please
使乜介紹,你自己用緊咩lanuage, search 你個lanuage名+ excel 99%有架啦
最緊要搵d係用xml,即係xlsx既
xls咁舊唔好搞啦
除左formula, 有冇好用hot key
唔熟
我身邊所有同事hotkey都熟過我
有時間 hot key
當我有一個pivot table
點樣可以ranking入面既data
例如
A 50
B 30
C 60
D 70
之後我想加一行叫ranking 結果要係
咁樣
唔識用index match
https://youtu.be/wg3R5LdQ56k
呢個人整左一系列 雖然唔係廣東話 後面個d好好用
好似直接有rank功能
點用 求教學
學到野

=rank(範圍)
Fact check 左未
都係好單純介紹每個function既功能
點樣由數字轉做日期?
例如 20190921 轉做 21-Sept-2019
呢個第一集佢有30幾集
lm學嘢
index(array,row,[column])
揀一條array, row入數字n,就會出番第n個值俾你
例如index({"a","b","c"},3)
就會出"c"
留意[column]只會係2d array先需要用
即使你個array本身係打橫定打直
直接填row就得

match(lookupvalue,array,matchtype)
係一條array入面搵一個值,搵到就return番果個值係條array既第幾個position
例如MATCH("C",{"B","C","D"},0)
就出2

最後果個matchtype,如果你exactly要搵果個值就填0,應該大部份情況都係用呢個
如果填1, 就會係搵唔到既時候用岩岩好細過lookupvalue既position取代
呢個時候你個array記住要由細到大咁排先會做到你想要既野
例如MATCH(5,{1,4,8},1)
因為array入面冇5,但5細過8,所以會return 2

正常lookup記住要用0, 如果唔係好易有unexcepted result
飛左去後面睇
=rank.eq(成績,範圍)
記住範圍要鎖定
學其他language好過啦
呢個應該google下有9萬幾個答案
問錯左 應該係話點樣由"20190921" 直接抽個月份 顯示"Sept"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞