(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
唔會礙眼
一係就將呢格擺後少少hide左佢
一係就所有計數放哂落另一張sheet
計好哂先refer番出去
咁樣做你自由度會大好多

邊個function快,真係用落先知
總之搵野就一定慢
String operation 一定慢(SEARCH慢過FIND慢過 = )
類Array既野一定慢(例如SUMIFS,COUNTIFS)呢啲
不過呢D有時都係無可避免
conditional fomatting
用indirect refer 另一本workbook 唔會好慢咩?
師兄 我玩緊VBA (Outlook)
想用Subject 去 search mailitem 然後將attachment save落 static path

有冇研究
好似好實用 想問下用喺outlook 上嘅vba 使唔使開個excel 嚟run?
唔會,INDIRECT另一本WORKBOOK
你唔開住另一本,根本直頭唔會PARSE到任何DATA

佢講既每日TRANSFER一次DATA最好就開一張SHEET SET左INDIRECT
每日TRANSFER就copy sheet 之後PASTE TO VALUE完

如果我冇理解錯
唔洗 寫完assign落個制就得
仲諗住可以禁個掣就得
原來仲要開曬咁多個workbook
留名
想問array formula

={MIN(IF($B$6:$B$14=$F6,$C$6:$C$14))}

條件: column B = column F
攞 column C min value

我copy foumula F6 要變 F7 / F8 ...
但佢keep 住F6 唔變

可唔可以教吓aaray foumula?
你係向下copy?
唔應該有問題
Lm
INDIRECT另一本WORKBOOK係指excel formula indirect?
如果用customer name會唔會好慢?
同埋點解唔建議用name既?
上面我講唔建議用name 係指
如果我目的係提升performance, 我唔會用name
因為你每次refer name
佢係refer to 條formula,而唔係value
佢係會重新計一次, 所以對performance 係冇幫助

indirect係指formula indirect
呢位巴打解決到未
唔該BRO
宜家OK啦

BRO可唔可以解釋吓
如果同一條FORMULA,唔用ARRAY FORMULA都出到野但個RESULT唔同
其實有咩分別
offset 同index咩時候用邊個好d?分別有冇咩優劣?
如果你個operation 本身係for value
而你入個array入去,就只有第一個值有效

例如 A1 = 1, A2 = 2
OR(2=A1:A2)
答案出False
因為= 係for value 用
佢會預設你左右兩邊都係value
所以只會計 or(2=1), return false

如果用array 計
佢就計or( 2 = {1,2} ), return true
要value 用index
要range 用offset

個人感覺index 比較直觀,但只有offset 可以出range
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞