(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
以下玩野時間,可以學黎當了解多d array玩法,但平時唔好用:

上面既做法個k出現左3次(因為要分別compare 65, 90, 42000)
有冇可能令k淨係出現一次就compare哂3個數呢?
係有既,個邏輯係咁:
1. 篩走所有細過65既數,變佢做error
2. 篩走大過90既數又大唔過42000既數,變佢做error
3. 剩低大唔過42000既數變佢做-1,大過42000變做1
4. 睇下有冇-1同1, 就知係唔係中英夾雜

用"az連 @[]"做例子
1. k = {65;90;45939;32;64;91;93}
2. 將k - 65 ,return {0;25;45854;-33;-1;26;28}
細過65既數變哂負數
3.
之後你可以用好多數學方法將負數變做error,簡單講就係用d唔可以有負數既function計佢一野,之後再reverse番佢
例如: log之後再10^, 負數log果下會變左error,其他正數會係10^變番正常
不過, 咁樣做有風險,因為excel啲floating處理好柒,你係有機會還原左個小數出黎
呢度我推薦用非數學方法,就係用SUBSITUTE(),直接將負數個"-"換成文字,咁個負數就玩完了
SUBSTITUTE({0;25;45874;-33;-1;26;28},"-","k")
return : {"0";"25";"45874";"k33";"k1";"26";"28"}

4. 篩走"Z"之後既數
25 - {"0";"25";"45874";"k33";"k1";"26";"28"}
return : {25;0;-45849;#VALUE!;#VALUE!;-1;-3}
大過25既數會變負數, 第3 part果堆負數變哂error

待續
如果我有好多個人名,但其中有d可能會重複,我想搵出邊一個重複左,應該點做? 最好可以指出重複左邊一個名🙏🏻
array方法 (多起上黎會LOAD得好慢)
EXAMPLE : {"A","B","C","D","A"}

MATCH({"A","B","C","D","A"},{"A","B","C","D","A"},0)<>ROW(1:5)
1. MATCH({"A","B","C","D","A"},{"A","B","C","D","A"},0)
return : {1,2,3,4,1}
呢度用左match永遠只會出第一個match value既特性
所以第5個"A" match落去都係出1

2. {1,2,3,4,1} <> row(1:5)
→ {1,2,3,4,1} <> {1,2,3,4,5}
return : {FALSE,FALSE,FALSE,FALSE,TRUE}
如果冇重覆,理應match既position係順住落,所以position <> 順序就知有重覆
3. IF({FALSE,FALSE,FALSE,FALSE,TRUE},row(1:5))
return : {FALSE,FALSE,FALSE,FALSE,5}
我平時會用{FALSE,FALSE,FALSE,FALSE,TRUE}*row(1:5)
但因為我之後想SMALL()佢
SMALL()對FALSE冇反應,但對0有反應,所以用IF()比較方便

4. SMALL({FALSE,FALSE,FALSE,FALSE,5},k)
將k由1開始數(可以用row()),就搵到所有重覆既position

當k = 1
INDEX({"A","B","C","D","A"},1)
return "A"

得閒講埋非array方法
lm
寫到一半發覺呢個可以簡化
簡化完先繼續post
寫錯

當k = 1
INDEX({"A","B","C","D","A"},5)
return "A"
我都覺得好似解密
成抽野變做英文
唔該巴打
Sent左個電郵比你,希望搞掂
成抽野變哂英文,咁你直接換抽英文落去咪得
做乜要好似加密咁呢
有活動
夜晚再覆
有問題可以add tg/email/ 留言
兩格內容合併做一格個formula係咩
點樣係excel拎資料去word做合併列印😂
&
Conditional formatting
果到好似有呢個ranking setting
peter | chan | 男仔

=A1&B1&C1. peterchan男仔?

如果我想係入面加又要打d咩
如果唔係replace而係想係中間加符號得唔得?
例如A123456變成A1/234/56
即係想打peterchan係男仔
A1&"係"&B1
用mid 抽出黎再用&駁埋
唔該哂,終於記得返
你有冇寫blog?
好大量既data ,逐個打有排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞