(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
由於都係有好多人唔明行動有咩意義同目標 於是係正式攻略之前出個簡化版
【行動】【主線】 【922】【SUCK4.0】 【多圖】 【簡易式攻略目標 】
https://lih.kg/1583476
等扮工時間先再推
即係excel入面果個macro呀..
有咩formula你覺得好用但冇乜人用?
pivot table 點避duplicated reference?
留明
row,small/large,match,substitute
btw small應該用得多啲
留名
做乜要特登學啲冇人識既呢..
方便到做嘢就得啦..

不過如果你想學啲冇用既野我都可以教你既
我成日研究冇用既野
index match其實都唔算真係好少人用
small我自己玩野果時用得多
你最好明確俾到我睇你要整乜
你可以掟d野俾我,我整完,再教你點解咁整
番工之後發現vlookup好廢,條式無錯但有時會搵唔到要搵果個cell,要開多個column 每個cell比番個number 再look up個number 先搵到個數,look up既野一有英文就好易有問題
學哂excel有ge野,等於讀左個degree咁
vlook點用都唔識 講下
想知點遮某啲位置數字
例如:
A1234567
B1234567
C1234567
D1234567

如果想每個number由第三個字到第六個字打*,變成
A1****67
B1****67

條式應該點打,上網學極都唔明,只係用left個個頂住
如果單純做lookup我會用index同match
但vlookup都有index+match做唔到既功能
如果真係vlookup都唔識
我建議你直接學index同match,使用上自由好多
簡簡單單可以用replace
replace(A1,3,4,"****")
3 = 第3個字開始
4 = 換走4個字
"****" = 換做**** (記得要加 " " )
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞