(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
又不推文

用兩個match 搵左邊既row 同上面既col
之後塞番入去index 既row 同col 度就得
答你地野幫我推下文都唔得
如果個個都唔推,你地都唔會入到黎問野
用vlookup 用懶左
推推
其實index match 好易用,你試下得唔得
早晨 想問 有一堆古怪年份
eg
12/98 (想抽出成為 12/1998)
91 (想抽出成為 07/1991)
06/93-06/94 (想抽出成為 06/1994)
有冇辦法一次過做??
因為有成幾十萬行 好難執
你列哂啲條件出黎我再幫你搞
光復香港由港足做起

We are Hong Kong 🇭🇰🇭🇰🇭🇰
Ole ole ole

本谷旨在想有興趣睇港足港超或者一路有睇開的球迷入嚟一齊討論傾下波經。以老帶新,由資深球迷帶新手球迷入門,交換資訊,降低香港睇波門檻,等愈來愈多球迷入場撐港足,重建香港球巿。

入group嘅可以講低自己中意邊隊,得閒約埋一齊去睇波。仲等咩快d入嚟

光復香港由重建港足文化開始
https://t.me/joinchat/LCJafhSHT6-AthgR0r3GUQ
想打個AAA
點樣直接自動超連結AAA.pdf?
我應該比乜嘢例子你
唔好意思 麻煩哂
hyperlink()
即係你列哂所有有可能出現既情況出黎
btw, 91 點判斷係07/91
當係year end
但太多古靈精怪 係唔係要人手做
佢太多組合...
多極咪幾十個?
日期可以有幾多寫法
你列哂啲可能性出黎就做到

但你連有咩可能性都唔知我點樣寫
1. 91
2. 81.1
3. 2001
4. 2008,2009,2010
5.06/93-06/94
6.85-88
7.2006-2015
8.86-04/89
9.12/2012-12/2013
10. 12/2007-2008

大約係咁上下格式

大部分問題係可以用Formula做
不過太多heavy到load極慢...

VBAFUNCTION做會快好d?
寫埋你expect 乜野結果
各有各好
btw, 通常好多好heavy 既formula 其實係可以避免
1. 07/1991
2. 01/1981
3. 07/2001
4.07/2010
5. 06/1994
6. 07/1988
7. 07/2015
8. 04/1989
9 12/2013
10. 07/2008
聽日搞
Um 係有四個header
上面2個 左面2個
點樣index match match?
不如影張圖黎睇下勝過千言萬語
有個excel表有啲人名同個個人既email
想打好個template之後可以識自己sd email比佢地個時title自動變佢地個名
咁樣係唔係要用埋word先做到?
push

就係將個table 換成 一個 database row by row
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞