(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
唔該巴打
睇#81 我答左
你要搵唔重複
將<>row()
改成 = row()就可
如果有人諗到淨係refer A1一次既話同我講聲
巴絲打們 呢個困擾左我好耐 求賜教

假設我依家有堆data
第一行係unique ID
第二行係product name
第三行係sales volume

我gen pivot table時同一個unique ID會出兩個唔同嘅product name, 因為之前product name被人改過 有無方法可以令pivot table只出其中一個product name, 但照出total sales volume?

e.g.

依家情況:

- 美洲蘋果 - 10
- 美國蘋果 - 12

但想變到:

- 美國蘋果 - 22

有啲1999 Sorry
唔識pivot table
formula受唔受
照殺 無問題
用id 黎sumif 咪得
巴絲打們 呢個困擾左我好耐 求賜教

假設我依家有堆data
第一行係unique ID
第二行係product name
第三行係sales volume

我gen pivot table時同一個unique ID會出兩個唔同嘅product name, 因為之前product name被人改過 有無方法可以令pivot table只出其中一個product name, 但照出total sales volume?

e.g.

依家情況:

- 美洲蘋果 - 10
- 美國蘋果 - 12

但想變到:

- 美國蘋果 - 22

有啲1999 Sorry

呢d 情況先開多一行處理左個product name, 統一左d 名先。

開一張新sheet 並整以下兩col
美洲蘋果. 美國蘋果
美國蘋果. 美國蘋果
US apple. 美國蘋果

返回之前的sheet 開一新col 並用vlookup
咁就統一左d 名
再用呢行放入去pivot table
學到好多野

慢慢消下先

不過咁樣用array 法 一多應慢到pk....
其實淨係得一開始拆個array 出黎慢
後而反而會快,因為只係普通加減乘除

一開始拆array 果時計好有幾多個/ 先拆,就會好快
Lm
有冇巴打問左問題係未有人答
唔好怕醜可以問多次

但有啲唔係formula 既野
我唔熟所以唔敢亂答
其他巴打見到可以幫手答答佢
我有兩個table, 包括左:

Table1
Project
A
B
D
E

Table2
Project
A
B
C
F

請問點樣可以知道兩個Table各自多咗少咗邊啲row呢?
兩個table 每個value match 對方個table
match 唔到就係冇
match 到就兩邊都有
你試下search pivot table calculated item, 應該幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞