(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
呢度有人教
有一堆資料,如果剩係想抽某個日期的資料要點做

剩係想題示身分證Y/P要點做
find 既第三個參數係要點用,因為通常用到第二個參數就停咗,唔係好明第三個參數點用
用pivot table啦。幾萬行用array formula會好慢
第3個參數控制由第幾個char開始find
如果你想passby前面某幾個char就可以咁用
有冇example?
不如教下整個賽馬分析出黎
我係幫人砌野唔係幫人諗野
不如你諗左個algorithm出黎俾我我幫你整
FIND("P","P1234P")
return 1

FIND("P","P1234P",2)
return 6
因為由第2個char開始find, 結果搵到第6個char既P
你呢番說話拎去說服99%公司入面99%老細會比較好
同我講冇乜用,我no stake in society
咁如果A1個cell係123-456-789-123,而我想揾789,點解用=MID(A1,FIND("-",A1,2)+1,3) 係錯?
Lm
識唔識整自動排更表?
2 唔係解第2個”-”
係解第2個char
即係由”23-456-789” 入面搵”-”
佢仍然係會搵到第一個”-”
你個find 係return 4, 唔係return 8
直接講下你想點
題外話
答咗咁多問題之後,我發覺好多時「理解條問題」仲難過條問題本身
麻煩大家講清楚input 係乜
expected output 係乜
如果唔係條問題射黎射去都冇答案

Google excel 問唔問得

如果 cell A1 係每一日都會自動數字變動

有無方法 or formula 可以 係A1 每日自動轉之前,
將A1 既數字 自動放落某一行 度?

例如 :
今日A1 = 20000 , 將20000 自動記錄 到cell C1
2020-01-18 A1= 15000 , 將15000 自動記錄到 cell C2

有冇得用sumproduct 嘅方法去lookup text
啫係sumproduct ($B$2:$C$10, ($B$1:$C$1 = [reference 1])*($A$2:$A$10=[reference 2))
google spreadsheet 唔肯定
但如果excel 呢種情況都只能用vba

你實際上係要做乜?又係抄股價果啲?
點解要咁做,要避開array formula?

btw 係可以既,但你要product個row(1:9) 落去,再index 番個number
前題係你唔會有重覆既match case, 否則啲row 會炒埋一碟
好多時我都要用到sumproduct而唔係index match

例如我有個target table 係咁:
A M T

然後我有個reference dataset:

A B C D ....M...T....
...

如果用index match 好驚成日揀錯column lookup
會唔會有個比sumproduct更好嘅formula?
你無論如何到最後都要index 番出黎
sumproduct 到最後都係淨係可以出數字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞