(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
即係打直兩個condition 同打橫兩個condition 既loopup?
另外你要lookup 定係要換成row by row
兩回事
要lookup 兩個conditions, 直橫 加埋4個
Sorry 推
一係直橫各加一行將兩個condition 連埋一齊變成一個condition 再match 再塞入index

一係直接用4個if( range = value)
出row 同column , 再塞入index
你試下得唔得先
冇電腦係手
咩叫4個if ? 再range value
可能寫埋出黎先明
有電腦再答你
vbs function 應該慢過built in function
師兄,你真係無得頂。 你出左兩招之後, 我好多問題都可以直接再用來解決。

而家我再想問問, 有無d 招可以, 將每日的資料一頁,一頁咁log, 然後自動轉化成一張總data base.

例如,
日期

data1 data2 data3

into

date #1 data1 data2 data3
date #2 data1 etc.
想請教下各位大佬

如果我有上面果d data
想喺12A輸入是旦一個日期 e.g. 2019/02/30
之後12B會將12A之前所有data加曬佢
我應該點做。
利申 :Excel白痴
見同事整左個pivot table整得幾好
想借黎參考下
但去到pivottable個頁
唔識點開佢d setting黎睇
求生技能 留個名 第時可能用到
mirror兄
唔好意思咁多位
潛咗成個禮拜水
而家開始會覆番啲問題
同埋找番之前啲數
Lm

前題係你果個真係DATE(你入得2月30日,你果格應該係TEXT唔係DATE黎)
同埋上面既DATE係順序
唔順序就其他玩法
唔SURE你係唔係要咁

INDIRECT("'" ← 呢度係用double quote 夾住一個single quote, " ' "咁樣
TEXT個格式要跟你本身Sheet name格式改

raw data係咁:

記住要ctrl + shift + enter啪落去
Sorry,作個例子出黎冇諗到2月冇30號

我啱啱試唔知點解唔得。求教
Sorry,offset打錯字,自膠

唔該曬巴打
而家得未?
巴打想問下
想做一個知識庫
大約個logic 係 -當選取左 條件 A,B,C
個spreadsheet 會display 多個一個cell
例如係有3個問題+答案

諗到有2個問題
1. 用咩formula 可以lookup 3 條件
2. 用咩方法Display 多一個cell ge文字

利申:平時用有用開vlookup

Thanks
holy shit 中曬

真係唔該曬, 我再研究點樣可以改到自己合用。
因為我想拆番開d data

我想一頁只有一個日期位
而 data 會咁樣出

11/12 data1 popo
11/12 data2 shoot
11/12 data3 student
1. 用咩formula 可以lookup 3 條件
上面有例子, 4個CONDITION果個

2. DISPLAY多過一個CELL只能逐個用&
好似新版excel有其他formula可用,但我唔熟,因為仲用緊2007
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞