(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
有冇樣功能係自己生d form出嚟?

例如分頁a 有一個固定既format
只有幾項我每次都要改

咁我係分頁b就list哂我要改既資料
都指哂去分頁a既指定儲存格內

咁如我我要print 50份出嚟,我就要將分頁B嘅資料慢慢推上去再㩒print,我有冇得再快d我每次list完都㩒2.3個制就可以處理大量資料

我試過錄巨集的
找尋日條數先

=SUM(MID(IFERROR(IFERROR(SUBSTITUTE(RIGHT(LEFT(",,,"&A1,3-1+SMALL(IF(MID(A1,ROW($1:$1000),1)="/",ROW($1:$1000)),ROW($1:$100))),5),"-",""),-1)+10001,10102),{2,4},2)*{-1,1})
各位巴打因為我幫其他巴打砌緊野

如果要真係開個excel 出黎砌既野要排一排隊

如果一兩句答到既我會盡量答
offset
用row()控制offset 入面個col
btw 尋日果題出左答案了
自推一次
諗一樣野諗左兩日

係更表黎
同事要support 兩條team, 星期一到五就計一日
星期六就計半日, 星期日就0

右邊個表, 其實我想mark 佢每日support 緊邊條team 既我數, 如果囙日係Team A 既就1, Team B 就0
星期六就0.5, 星期日就0咁

但我寫唔到條formula 出黎

求巴打們指教
其實好簡單,遲啲解

不過呢條算好短吧
唔會跨月咁寫好似係
跨月個格式會亂多好多
你當係主要喺 excel 用嘅 programming
用於 data analysis 有時會方便過 formula
不過都唔係做唔到既。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞