(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
係,
所以我每一行ColumA 要用三行去做.

第一行用黎搵”," 
第二行拆String變做一個個日字.
第三行count 數.

不過仲有過快少少的方法.
不過仲有過快少少的方法
DETAIL?
每一個"/" 代表一日, <= 呢個一行攪掂.
每一個"-" 前後兩個char 相減 <= 呢個要用多格
咦我一開始以為你用緊ARRAY做
不過我都支持用表做
點樣將兩個cell既data combine 同埋中間再加d野
例如cell1: April
cell2: May
點樣係cell3入面show April, May
e.g.
Cell 1 as A1
Cell 2 as B1

Cell C1 formula =A1&", "&B1

當然你可以用formula CONCATENATE(xxx,yyy,...)
成功壓做一行.

先post 左formula
A1:   "14-19/08, 11/09, 29-30/10, 21-24/11"
B1:  =LEN(A1)-LEN(SUBSTITUTE(A1,"/",""))+SUM(C1:G1)
C1:  =IFERROR(VALUE(TRIM(MID($A1,SEARCH("#",SUBSTITUTE($A1,"-","#",COLUMN()-COLUMN($C1)+1),1)+1,2))-VALUE(TRIM(MID($A1,SEARCH("#",SUBSTITUTE($A1,"-","#",COLUMN()-COLUMN($C1)+1),1)-2,2)))),"")

C1 copy to D1 ~G1
解釋:
B1:
LEN(A1)-LEN(SUBSTITUTE(A1,"/",""))
<= 呢句計有幾多"/"
** 用substitute將"/" replace 做"" 再計 string len 差.
SUM(C1:G1) <= 將有"-" 的日期加曬佢.
C1:
太長講重點
就點搵 "-" 前後兩個char 又可以一個cell一拉就得
VALUE(TRIM(MID($A1,SEARCH("#",SUBSTITUTE($A1,"-","#",COLUMN()-COLUMN($C1)+1),1)+1,2)) <= "-" 後兩個
搵 "-" 用search function, 但問題係佢唔可以出第幾個, 除非你個開始position 跳左上一個.
但.......善用SUBSTITUTE(,, ) 你就可以先將目標"-" 換成"#", 再用search("#",xxx,1) 搵到出黎.
搵到"-" 位置之後就食生菜......** 記後用value() 將string to value.
COLUMN()-COLUMN($C1)+1 <= 我用Column position link up to instance number, 你可以用header row 替代.
好正路。。
試下寫做一格。。?
VBA 有VBA 的問題.
有啲公司收唔到.xlsm
若果純formula 做到你交比人用都問題少啲.

當你整左十幾個工具比人用時人地成日用唔到你就知奶野.
善用SUBSTITUTE(,, ) 你就可以先將目標"-" 換成"#", 再用search("#",xxx,1) 搵到出黎.

呢個做法幾得意
我都未諗過
請教一下

我用緊Excel編更表,因為唔同同事有唔同既更,而唔同既更佢地既時數都唔一樣,所以我用左A B C D 去表示返工時間。但當每個月尾要計佢地返左幾多個鐘時發覺好困難,因為要逐行咁數,又會好容易數錯,請問有無formula 可以由我啲ABCD到計到實際時數出黎?如果無,我可以用啲formula去令我做得好啲?

感謝
腥張表去我email 度聽朝幫你睇
一格唔用array好難。。。。
但array formula 唔熟
一格唔cse 我都做唔到啦
唔識array係機會學下
雖然我最撚憎array
若果每行item 有限就用我現有方法hard code 係得。。。。
不過唔係我想要的
我學緊array 但 太難debug .
比一行黎睇睇先
Send 左比你了,感激不盡!

望望下先發現我頭先禁錯公仔,Sorry
理論上年假數目有限
你當少於100日
幫人做埋兩張表就上黎講番尋日果條我點做
用countif 再乘 hours
=Countif("D333","A")*9+Countif("D3*33","P2")*9+...

唯一問題個更期 輸入非 "A", "P1", "N", "O" 會無計入去.
例如:
"A " <= 尾多左個空格
" P1" <=頭多左個空格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞