(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
工作上嘅報表成日要用到index /vlookup/indirect 搞到個file好慢 請問有咩方法可以解決?
send個file 過黎我幫你睇下咩事
我都有懷疑, 不過其實又無需要太過準, 合比例就ok.

最最重要都係加番埋要 係折扣價
哦, 咁我就不太清楚你講既野有幾真啦,不過我想盡可以自動化,不使慢慢磨d 數字出來。
唔係準唔準問題,例如你呢個example 已經係冇得修正
果0.02 你想放落邊度?
咁你開post托呀
我個post 同其他lanuage 有關係?
你唔問今晚食乜餸?
見到留言問嘅問題好複雜
我連理解都理解唔到
樓主有冇文書處理練習包可以試下
請問有冇得set 3個unknown 揾答案?

eg x+y+z=100
我是旦入xyz 其中兩個,佢可以出埋淨返一個?
冇。。我唔係開班教學。。
你問我答only
你果個example 本身太淺,表達唔到咩
=100-(sum(xyz))

我估你唔係想咁做?
m$出嘅一個 programming language,早年攞嚟寫backend,玩access excel
咁你當5X^2 + 7Y + 5Z = 100

即係我有3格 係入 x,y,z
咁我入左x 同Y 就會Z 出答案or
入Y 同Z 佢就會出X 答案咁

有冇得咁整?
formula 既話最簡單就3個condition 寫哂落去
再根據邊一格係空黎決定點樣計

唔formula 既話有樣野叫goal seek
但我成日形住佢唔準
不過應該純粹係我有偏見
依家就係分左3行入,但有時會入錯
所以先問
goal seek 唔識用
一定係咁既方向做,就算要寫埋一行都係if 下佢
你可以將條式啲abc 同埋result抽埋出黎set
咁就易改啲
我直頭係想 A1 A2 A3 for XYZ
入是旦入兩個cell 就出埋最後個個cell
vba 先做到
formula 做唔到同一格又可以入野
又可以出答案
咁完了
有冇formula 強制將得出黎嘅數字4捨5入至個位
例如 3.25+4.52=7.77
我想佢直接出8 方便我成個表copy 落email
round(value,0)
有野可以問
會盡量解
深表同情
放落 a1 同 a2 度? 兩個都加 0.01 . 我d 貼紙可以唔使一樣既。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞