(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
如果係一個cell到打咗嘢,亦乎合條件,可唔可以自動send到封email出去?

但如果打錯都會send到封email話你打錯咁。

例如: A1 要打Apple
如果打咗Apple -> send封email話打啱咗
如果打咗shhso -> send封email話打錯咗

想google sheet 同 excel都用到,感激不盡!
vba 幫到你
但好似要配埋outlook 用
vba冇data frame之類既data structure。得dictionary 同array(加埋array list)唔夠用,好難想像用vba黎做statistical modelling
同埋excel online而家好似有得用javascript,不過我未用過。microsoft其實已經好耐同唔會update vba,只會update vba既後續vb.net
想問下vlookup點樣可以return 到重覆嘅value?

例如
Jack Male
Mary Female
John Male
Jack Male

如果vlookup搵Jack個性別會show N/A, 但如果想照show male可以點搞?
你呢張唔會出 na 架喎

類似咁,但係Jack又會show到
對一次個formula/重新打過個Mary
睇下得唔得
點可以即時攞到股票報價?
你條formula 有問題
morning star 好似有api
其實用r仲方便,可以用quantmod
唔好意思
年尾比較忙
未必成日上水
簡單問題會盡量答
如果要開電腦整既野會耐少少
想問下 Formula做唔做倒REMOVE DUPLICATE 既野?

例如:
Apple
Banana
Apple
Banana
Cat

COLUMN B 想SET FORMULA 係淨係出番
Apple
Banana
Cat

用distinct count
=If(countif($A$1:$A1, $A1)=1, 1, 0)
drag down條formula再filter係1果啲
好似答過好多次
如果你個dataset 本身好大要換做法
想請教一下 用pivot 點先可以計到每一row嘅sub-item total?

THX巴打
我個DATA BASE 有幾萬行係咪有第個方法??
咁要睇你啲data 本身係點
不如教vba.
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞