(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
按左格仔 儲存格格式 日期 揀自已想要既格式
用自訂儲存格格式打4個m試下
如果本身已經係日期,
直接format佢做MMM

如果唔係日期(即係只係數字*或者文字)
用date 同mid搞番佢做日期 (呢個上網搵點做,好易搵,懶得寫)
再format做MMM

*其實excel入面日期完全係數字(number)黎
4個m太多啦
如果真係想學多d直接add我啦
感謝巴打
唔使客氣,有野再問
留名一身蟻
問下野啦
假設一啲product係全英文、一啲係全中文、一啲係中英夾雜
我點樣分佢地出嚟(假設sort係無用 因為個product 唔跟format)
先要知道你想"分"係咩意思
即係一個column 淨係出英文果堆
一個淨係出中英夾雜
一個淨係出中文?
都可以
番屋企幫你
留名,學野

亂嘅product name 譬如係
Lihkg
連登
Lihkg 連登
Lihkg (連登)
連登 Lihkg
連登-Lihkg

以上所有嘢其實都指緊同一個product

但你面對嘅 可能係好多個product 而佢地都有哩啲情況
然後你要將佢分成啱先所講嘅三類:中、英、中+英
另一個問題譬如係
個product name就係個formula
e.g. 凍檸茶

500TCLemon20S
( 500ml茶 + 冰 +檸檬 + 20g 糖)

熱奶茶走甜
500TMilk
(500ml T +奶)

而家將其他column變做成份 eg 茶 水 檸檬 奶 咁
然後根據個product name, fill返曬啲column
唔太覺得啲書有用
啲書通常都係逐個function 介紹下
同你google 分別不大
test
TEST()
{1,2,3}
{1;2;3}

唔知點解我寫篇野post唔到出黎
試緊點解
要做你想要既效果,原則上步驟係咁:
1. 拆開你條string, 逐個字用code() 轉哂做數字
2. 先睇到有冇代表英文既code, 原則上"A-Z"係"65-90", "a-z"係"97-122"
如果有就代表有英文字
3. 睇下有冇代表中文字既code, 原則上會大過42000
如果有就代表有中文
4. 如果兩樣都有就代表中英夾雜

呢個做法有兩個位有機會bug,就係如果你用d好特殊字元,有機會當左係中文,呢樣野就睇你product名有幾規範
又或者你啲字係香港字符(例如:啲嘢),有機會認唔到係中文,但斷估你唔會成個product都係香港字,所以可以ignore
用"LIHKG"做例子
1. 首先將product名轉做code:
CODE(MID(UPPER(A1),ROW(INDIRECT("1:"&LEN(A1))),1))

由於大細階英文既code係斷開既(我屌)
我用UPPER()將所有英文轉哂大階先,咁樣我只要比較一個range就得

ROW(INDIRECT("1:"&LEN(A1)))
用LEN()睇左你個product name有幾長, 之後用indirect()做一個同你product 名一樣咁長既range, 再用row() gen一個順序既number array
{1;2;3;4;...} ← 咁樣

之後將呢個array放入MID()既"start num" 度, 就會由第"1;2;3;4;..."個字開始拆字元出黎, num_chars入1, 咁就每次拆1個字元
最後return {"L";"I";"H";"K";"G"}
呢條array放入CODE(),變成{75;73;72;75;71}

之後你就可以compare呢堆數字係中,英,定係夾雜
點compare下面再講
當上面果抽野係k
你只要test k係唔係>=65 同時< 90
同埋係唔係> 42000就得:

or((k>=65)*(k<90))+or(k>42000)*2
如果得英文就會出1
得中文就會出2
中英文夾雜就會出3
之後用你鍾意既方法lookup番出黎啦
未講完,待續
你好

想問下點樣將 數字變成英文字

例如: 1=Z, 2=Y, 3=X

我係excel 其中一格打 123,
佢就會show ZYX

工作需求因為想隱藏d 數字,變成英文俾番公司同事睇
謝謝🙏
聽落感覺好易解密

問清楚先
你係要一條string入面
例如123249821741982
某幾隻字變成英文
定係成抽野變哂英文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞