(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
佢好似無出42000之類嘅物體
即使用shift+control+enter 出嘅結果都係一樣
係唔係我用錯咗方法?
樓主係咪唔小心skip咗。。。
sor
CODE會跟你用緊既字集出結果...
佢將你個「連」字認左做95
咁有機會你個EXCEL本身完全認唔到中文字既CODE
自動打哂落去95
你試下入其他中文字之後code佢
如果都係出95,咁就易做
即係有95就代表有中文
個名係「500TCLemon20S」定係「500TCLemon20S( 500ml茶 + 冰 +檸檬 + 20g 糖)」?
500TCLemon20S
好勁 應該95即係中文

但佢應該淨係顯示到第一隻字係咪中文
點睇中間有冇包含中文字?
fill返曬啲column 係fill要落幾多?
定係淨係要知使唔使落?
如果500TMilk係落幾多奶
實際上係array黎
cell只會顯示array第一個值
你係formula條bar度highlight條formula,按F9, 就會見到條array實際上係乜
再用我講果個方法compare就得
500TMILK

咁就fill 2個column
Tea果個column 就係500
Milk果個column 就係Yes
沖個涼轉頭覆
我禁完F9 佢係會顯示一個array
但係唔識點樣好似你講咁 test 佢係咪中文(95)
因為個cell 嘅value都係跟返array嘅第一個數
or((k>=65)*(k<90))+or(k=95)*2

k = 你原本成條式

cell 最後答案會出一個value
但係一日未計完條數佢一日都係array
你直接俾佢計就得
記住CSE咁入
Lm
Lm
睇得出樓主好有心機

試過曾經返工返到癲左 連最簡單既野都整啲formula出黎做automation
結果搞到啲野好複雜 load又load得慢 份excel要handover比其他人又唔整用/搞亂哂啲formula彈哂error 之類

結論係有啲野真係唔建議set formula 有時換另一種方法做 可能仲快過你砌條水蛇春咁長既formula
例如
find duplicate 或者conditional formatting 已經輕鬆做完

太過多變化既野 (除非你玩埋machine learning), 我會sort左啲名出黎一type一type咁replace
更治本既解決方法 係預先限制左product name比人揀
我之前有野唔識 以為好複雜 GOOGLE完一大輪原來一條式就搞掂
雖然GOOGLE左成粒鐘

要留意:
1. 我預設左你個成份既量唔會大過20個位,你要大d既話自己加大row()果個數佢
不過excel precision好似去到15,16個位only

2. 我個寫法冇預到你會有小數,如果你要有小數同我講,要轉寫法

3. find()會搵最前既match, 如果你有一種成份叫Lem,另一個叫Lemon
而個product名叫500Lemon20Lem
佢會兩個成份都出500,你望下你d成份會唔會有咁既情況
多謝

#78我估佢應該有實際需要
例如佢搵完duplicate既result係要refer去另一堆formula做另一堆野
咁就真係要用formula做

唔規範既野用咩language 做都死,唔關excel事
不過以我所知事實上好撚多公司都係咁鳩流

btw快唔快其實好睇你點寫
如果我真係自己既工作我會完全避開哂所有array formula
情願開張sheet出黎用大量cell計,記住係一條array都唔用
咁既話你寫爆張sheet都唔會慢

幫人做果d我會求其爆條array落去由佢慢慢load
BTW 你地如果係唔prefer用array同我講
全部可以提供非array方法
非array通常會load得快d
不過你要預左要用多好多格cell
但實際上唔會令張excel表大左
其實我入黎係吹下水 唔好介意
最想要新版既excel 啲新formula 例如=sort =filters等等
但係正式版好似未出

btw
如果公司啲人唔係玩開excel
特別係有array既excel (要ctrl+shift+enter個隻)
一handover比其他人基本上都會彈硬error
寫到灰 最尾其實個量唔多 人手做仲快
幫公司啲人做緊係用array寫到改都冇得改
VLOOKUP(""&D1,""&$A$1:$B$2,2,0)
CSE入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞