(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
just create a helper column price x unit and then subtotal() that column
indirect() is volatile so that it is super slow.
simply replace indirect reference to index() reference
Lm
VBA真係咁廢?Program language我淨係識VBA

又唔覺得特別難寫,愈寫愈快手。工作唔係it9,不過識vba工作上幫到手,有時又幫下同事寫vba寫輕下佢地工作

我乜柒堂都無上過,成日想學多一樣language 但又無從入手

VBA就打開個excel 禁alt+F11 就用得
最快做法 : pivot table

如果你同我一樣唔鍾意pivot table:
首先就咁樣搵番unique既值

之後sumif番佢

當然你要預左咁樣係會load得好勁
唔係廢
總會有機會用到既
再推就推唔郁
有冇好心人幫我推一嘢
想知可以點用excel 寫 gradient descent ?
另外可以點用excel 寫 policy gradient 同 Q learning.
Thanks 爸打

你地寫完教番我
you can use excel data analysis add in to implement multiple linear regression.

or you can simply calculate the closed form solution of OLS estimator (X'X)^(-1)X'Y by mmult() and minverse()
想問多少少
依加A1-A15都有數字
我想係B1 B2搵出A欄每10格內最後個數
並且如果唔夠10格
仍然會將最後一個數放去B欄對應嘅格到
如果第時夠番10格,又會自動拎番最後個數

例如話
A1-A10入面最後數值係6->B1=6
A11-A15入面最後數值係100->B2=100
如果之後A11-A16都有數值,咁B2=A16個數值
第時A欄去到A20都有數值的話
咁B2又會自動拎番A20個數值
到B3就拎A21-A30中最後個數值
如此類推

應該點set
for optimization, you can also try the solver add-in in excel
呢個solution要計PDF 喎
如果個fun太複雜計唔pdf
可以點用excel做auto differentiation?

thanks 爸打
有冇方法可以count到個sheet print咗幾多次,然係show係個cell度?
唔好意思潛左日水
你睇下係唔係要咁

你要d空格真係空格先可以咁寫
如果d空格唔係真係空格就用countif
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞