(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
補充一點
對我黎講我淨係要去care 個keyword 係唔係第一個column 我已經覺得浪費左我時間
index同match 我直接選擇lookup 同return 既column , 係另類既more direct
再補充多一點
的確有嘢係vlookup 做到但index match 做唔到
但應該唔係你諗果啲
if you have a lot of data, I recommend using pivot table to "sumif".

sumif is slow but sumproduct is much slower
http://www.exceluser.com/blog/483/excels-sumifs-or-sumproduct-which-is-faster.html
呢個情況下我睇唔到會有任何分別
pivot table更加唔會係首選
when you are working with data with rows more than 300,000
using sumif is a nightmare, however, pivot table still performs very fast in such a case
不過我本身係唔係好鍾意果堆好specific既功能
包括vlookup sum/countifs以至pivot table
老實講sumproduct 如果唔係可以慳個cse, 我直頭會用sum

不過呢啲只係我個人既偏執多
如果係performance好重要既情況下, 的確果堆野係會好用,我事實上都會用

但你真係要好specific要match 到佢既condition 先可以用,呢個就係我唔鍾意既地方
下面有回應
there are few options to "sumif"
1. pivot table
2. sumif() / sumifs()
3. sumproduct()
4. array formula: {sum(if())}

I prefer 1 if I have a lot of data, 2 if data set is small, I seldom use 4 as array formula is volatile and very slow as a result. I almost never use 3 except for rare cases
你講既performance問題我其實都知
所以呢個係手勢問題唔係單純考慮performance 既問題
即係我用落順唔順手既問題

第二就係通常我要sum 既都唔係已經計好左係度俾我sumif 既數(即係你所講既special case?)
好多時就算用到sumproduct 都係要cse啪落去
咁樣sumproduct 既優勢就冇左
結果就習慣直接用sum

所以我上面都講左,如果performance係最優先要考慮,你要自己搵最好既方法

如果唔係,sum + cse啪落去最直接
講到尾你用咩方法都係要根據你本身要做乜野,有幾多data

pivot 唔會係我叫人用既首選因為你習慣左用呢樣野就真係冇野學到
留名
歡迎
ching讀咩出身
完全不相關
pish
好皮毛
我唔係做it 相關
點解唔用pivot table .禁有咩推介?
利申 excel垃圾
係我唔教,唔係叫你唔好用
我原意係教你地點樣諗一條formula點砌
從而令你地第日可以自己諗formula出黎解決問題

而pivot真係冇咩好教,唔通教你禁邊粒制開邊個function出黎咩
呢d真係google下就搵到
可唔可以講下address同indirect加埋回點用,google過睇唔明
address
係用黎幫你gen個reference 格式既text出黎
例如address(2,1) return "$A$2"
因為你row入2, col 入1, 就出A2
留意呢個係text,唔係真係reference,佢本身係參照唔到任何野的

indirect係將text作為一個ref咁用
我當A1 呢一格CELL本身寫住"C3"
C3 呢一格CELL本身寫住"時代革命"
case 1 : INDIRECT(A1) return "時代革命"
case 2 : INDIRECT("C3") return "時代革命"
case 3 : INDIRECT(C3) return #REF!

1. A1 係ref, 唔係text
A1入面寫住"C3", "C3"係一個TEXT, INDIRECT就將呢個TEXT作為REF咁用, 所以就return C3 果格既value,即係"時代革命"

2. "C3" 係text 唔係 ref, INDIRECT直接將呢個TEXT作為REF咁用
所以就return C3 果格既value,即係"時代革命"

3. C3 係ref, 唔係text
C3入面寫住"時代革命", "時代革命"係一個TEXT, INDIRECT就將呢個TEXT作為REF咁用, 但係"時代革命" 唔係一個REF既正確格式,所以會出ERROR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞