新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
買個輕身啲嘅鏡
但正常就咁kit lens重量應該ok
可能我慣咗
過相可以買條線過,iphone有
要無反應該要換過啲鏡
筆直幾多:<= $1000
想要單反/無反/細機/其他:菲林或數碼
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:咩都有
接唔接受二手:接受
其他要求:暫時無
筆直幾多: ard 6k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人像 風景 旅行
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:無咩朋友影相
接唔接受二手:No
其他要求:

唔該晒
筆直幾多:under 3K唔太熟價 太約中階都Ok
想要單反/無反/細機/其他:想upgrade鏡頭
鍾意咩牌子:用緊olympus om-d e-m10 mark ii (用開原廠兩支鏡 M.Muiko Digital 14-42mm F3.5-5.6 EZ & 40-150mm F4-5.6
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:人 (散景)、景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:朋友冇咩用相機影相
接唔接受二手:唔接受
其他要求:換部中階無反都可以

影相新手唔太熟行情有錯屌得細力啲想一路影一路學 一直影咗相兩年到
筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:fujifilm sony
唔鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:人 景 旅行影為主
拍唔拍片:拍vlog
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:唔識check機唔太安心所以不了
其他要求:本身有部canon 650d連1855kit影過一兩年相咁 但去旅行想拍埋片諗緊買部輕啲細啲嘅無反機好似方便啲 考慮緊xt3 xt30 a6400 呢幾部巴打推唔推介定仲有再好啲嘅選擇
Vlog我會建議用有反mon嘅,熱門嘅就6400或者m50,如果你嘅vlog主要唔係拍自己就xt3
SL2 , L mount 遲啲應該會有幾多鏡出

但其實部機都唔係真係太夠細
同埋本質上同部Panasonic冇分別
1k筆直 數碼機應該都幾難
除非差唔多十年嗰啲入門數碼機
但嗰啲根本唔抵買

情願玩菲林機
但係如果菲林機
我玩135影緊$2/張
120大概$20/張

阻阻大家 最後一日 德國制裁中國嘅方案自己簽完 記住叫埋親戚朋友老竇老母簽

簽個名有幾難? 你哋到底想點撚樣啊???????
https://lih.kg/1800367
玩返電話
如果$2000呢

如果都係唔得用返fujifilm simple ace算啦
平平地入支olympus m.zuiko 25mm f1.8
等效50mm練手
散景叫做有 同埋柔和好睇
m43影景要wide就冇乜散景可言

部機1600萬像的確係上一代
Olympus 11月仲公佈左新鏡roadmap
有信心可以upgrade做em5 mk3
a6100 +1650kit

1650個價雖然好平
但扭去f8影景都算ok
最緊要細支嘛

a6400主要多左啲拍片option
唔拍片唔使諗太多

之後入多支sigma 16或30.4
for 人/野食/特寫/夜景
再慢慢諗
唔該晒
本身有枝sigma 30mm f1.4
應該買a6100
80D+18135標準中價機配搭ok啊
見你冇問單反冇提啫

另:
sigma 18250係舊版
新版係18-200同18-300兩支

質素sigma18200>>>tamron18200
睇你budget

sigma 18300>tamron16300
一個sharp少少
一個有16
但要sharp買18200啦
300真係差啲
原底用開Sony?
係呀 本身用開nex 5t
壞咗

新機開af-c同tracking
好快唔就得舊機
唔該晒
本身有枝sigma 30mm f1.4
應該買a6100
原底用開Sony?
係呀 本身用開nex 5t
壞咗

新機開af-c同tracking
好快就唔記得舊機
唔該晒
筆直幾多:5k左右
想要單反/無反/細機/其他:想機連鏡
鍾意咩牌子:冇特別鐘意 prefer日本機
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:影景+人
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:Nikon
接唔接受二手:ok
其他要求:Nikon D5600 二手for新手玩下好唔好
nikon d5600一手都好平
二手更抵
nikon最近全力搞無反
水尾三幾千蚊影返幾年無得輸
前題係你會同朋友出去影相/借鏡

無反就fujifilm xe3+1855啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞