新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
有無興趣收我部Mark II? 買左一個月唔夠,有單有盒有保養證

利申,想換Full frame 機
筆直幾多:8k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:景/人/自拍
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:不了
其他要求:比較緊xt-30/z50/m6ii/a6400
想問各位ching意見,主要旅行影相用,少拍片。
Thanksss
筆直幾多:1萬內
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:星 大自然 人
身邊朋友多用咩牌子:sony nikon
接唔接受二手:No
其他要求:超新手真唔係幾識可唔可以講兩三款同埋點解 唔該晒
筆直幾多:8K
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:Sony&Canon
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行影 景+人 ,最近影最多係隻貓
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:可以

Thank you 各位
a6100+18135kit
拍片多就a6400
sony a6100+1650kit
+1018

nikon d5600+1855afp
tokina 11-16

canon eos m50+1545kit
efm 1122+ef 50stm
x-t30 1855kit

z50冇鏡用
m6ii冇viewfinder
a6400拍片向
理論上eos m5 m6出完先m50
所以下部應該m5ii
但canon 不嬲好隨意
1855唯一解
如果已經有就23f2
筆直幾多:6-7k max
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
影咩題材:人 景 貓
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:接受
其他要求:
其實爬過下文 呢個價位二手可以買到最盡係80d 18-135 kit set

想睇下巴絲點睇呢個選擇
thanks a lot
80D操控性比同價位新機好
怕二手可以睇水貨
筆直幾多:8000-10000
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:fuji 其他都無所謂
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:景 人
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:接受但驚有伏唔識check
其他要求:
睇緊xt30同xt3 少拍片嘅話係咪xt30會抵啲
睇過xt3係拍片 操控感同evf會好啲
影相好似冇乜大分別
同埋會去凍嘅地方旅行 負二十度左右
weather seal 會唔會太大影響
筆直幾多:8000-10000
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:fuji 其他都無所謂
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:景 人
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:接受但驚有伏唔識check
其他要求:
睇緊xt30同xt3 少拍片嘅話係咪xt30會抵啲
睇過xt3係拍片 操控感同evf會好啲
影相好似冇乜大分別
同埋會去凍嘅地方旅行 負二十度左右
weather seal 會唔會太大影響
超新手
同埋鏡嘅話1680係咪好過1855
少拍片x-t30抵啲冇錯

注意相機保溫
凍完入室內會起霞影唔到
同埋太凍舊電倒水

入室內前注意冇雪喺機
使唔使weather resistant睇你點影

1680輕便高質zoom、16起步
1855升級版kit lens
定位有啲唔同
https://youtu.be/ZPOB3OMmbl4
筆直幾多:6K
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行 景為主 可能影星,極光
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:ok
其他要求:係邊度買好?驚俾人呃

新手想買嚟學影相 旅行用
筆直幾多:under 14000
想要單反/無反/細機/其他:full frame
鍾意咩牌子:/
影咩題材:風景 街景 星
拍唔拍片:冇所謂
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:接受
其他要求:新手學攝影
有留意a73 同d750 ,掙扎緊a73+kit 定d750 加多兩/三枝鏡
請問一手副廠鏡去邊度買比較可靠?
同埋想問nikon Dx 鏡係專門for aspc ?
姐係我用dx 鏡睇到嘅50mm 係真係50,無x1.5, 正唔正確?
A6000 2014年機唔洗考慮
M50 kit再加支EF-M 55-200mm攪掂
自己試真啲最可靠

dx係for apsc, 插落fullframe會有黑圈

no. 個50mm都係要乘1.5
總之你用apsc機
插dx/fx鏡都要x1.5
即係等效75mm視角效果

要相似於50mm的話
nikon dx有35mm, 等效52.5mm
A73同D750唔同時代產物喎,除非你手上多nikon鏡否則一定係A73
8/12前買A73送多支50 1.8,加埋支kit鏡都夠玩一排啦
睇成個budget啦
sony鏡係新啲貴啲
支2870kit lens亦好快唔夠玩

d750係好機黎
人眼對焦/追焦功能唔去拍片/影人冇所謂
但要預左之後冇咩新鏡/新機會出

或者揀中間
z6 $15k連2470 f4
加個ftz插下定焦
慢慢搵錢等z mount出鏡
Fujifilm x-e3 +1855kit
個mon fix死 轉盤多 鏡靚色靚

Sony a6100 +1650kit
自拍mon 市面最細支電zoom kit
畫質普通啲..

Canon m50 +1545kit
最平 鏡都係 最易用

影極光laowa 9mm
或者samyang 12f2

大路都係星際1f-3f
連鎖店肥花扑way凶宅都冇問題
筆直幾多:6k
想要單反/無反/細機/其他:冇咩所謂
鍾意咩牌子:fujifilm
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行,人像(做到景深同影到星)
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:
新手入門用x-t100得唔得?
筆直幾多:6000$
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景 人 唔影動態相
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:不
其他要求:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞