新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
筆直幾多:8k左右
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Nikon / canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景,日出日落,星
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:二手不了
筆直幾多:5-7k
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon/ Nikon/ Sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景/ 夜景/ 人
拍唔拍片:不了
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:不了
其他要求:輕
筆直幾多:5k左右
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:Canon/ Sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行風景/人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:接受
其他要求:
canon eos m50 +18150kit
sony a6100 +1650kit
fujifilm x-e3 +1855kit
canon 77d +1855 kit
nikon d5600 +afp1855 kit
sony a6400 +1650 kit
會拍片有冇睇下eos m50?
nikon d7500
sony a6400 +18135kit /
+ 1650kit+sigma 30.4

canon m6 mk ii +18150
或者等佢出m5ii先
微距接環
如果同canon 90D比邊個好啲?
筆直幾多:under 8k
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:canon /sony
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:風景
拍唔拍片:拍
接唔接受二手:接受
其他要求:
90D高iso表現會差少少
30mp縮一縮圖iso3200還可以
唔係成日影星就90D啦
canon eos m6ii
或者等下有冇m5ii

sony a6400
有冇話邊部好啲
問得好
sony rx100 mk vii
請教ching們,黎緊旅行想入部隨身機,本身無相機。
依家先黎入Sony RX1R II 會唔會好唔明智? 出邊入手全新都要23k
定入住部RX100 v or vi 用住先好?
用緊olympus EPL9,覺得麻麻地好用同埋細部左D
想問下入門機,仲有咩選擇? 都係去旅行影下相多
sony rx100 v
不二之選
平時唔會影相 買單反無反會好似晒左咁
太細部...
你想要單/無反既size? 定要你epl9啲size
細同輕 有咩唔好...
我都唔知幾想要輕
除非你會學執相 /有心學
否則唔推薦太靚既機

你睇 SonyA6600 同xe3 /xt20
不過奶共富士不了
其實暫時睇岩A6100、見個價錢都ok
Canon m50 都見好又人買,兩部相比邊部會好d?
睇外型啦
兩部都滿足到你既話
性能無咩所謂了
反正都係旅行用
我自己中意清新啲/型啲 我偏坦sony
暫時a6100同a6400差唔多價錢
可以直上a6400

a6100對焦、連拍、menu反應快啲
m50個spec差唔多但成套都平啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞