新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
4k筆直
去星際買支50 1.8d都係$450
仲有三千五淨
然後再慢慢睇定啲先
btw 你而家冇鏡頭 ?
sorry自膠
眼跛睇錯
其實變焦唔係必要
但我覺得對新手嚟講有變焦好啲

自己用緊850
有28 35 50 90四支定焦其實都好夠
平時出街淨係攞兩支鏡都ok
始終定焦嗰種感覺,變焦係畀唔到你

自己支2470G 都已經好少用
優點
-AF-P 摩打就靜同快
-去到300mm
-4.5級VR

缺點
-680g 對於750嚟講可能會比較重
-光圈比較細 天色暗嗰陣未必咁好用, 但vr可以彌補
- 比較膠 ,但我覺得冇咩所謂
除左5600 仲有冇其他選擇? 想比較下
canon eos 80d 18-135kit +efs 10-18 +50stm
x-t30係新啲靚啲㗎
但你要加啲budget先配到1855
100-400+1.4x
200-600
a73高iso
a7r3高解影大頭
a6400多1.5x
全部支援external recorder
Nikon AF-S 24-85 f3.5-4.5 VR ,2K二手有防震,輕

70-300E 我有,除非你真係原廠情意結,或者要極快對焦。Tamron A030 70-300 F4-5.6 VC 絕對抵玩過70-300E。防震Tamron贏,成像平手,光圈Tamron贏。Tamron 係剩輸對焦速度同重量重少少,但係價錢係70-300E一半。
有錢原廠
要af蔡
要平samyang
要wide laowa

7artisan冇用過12
https://youtu.be/cQFC5PRPAkM
應該冇問題

全二手唔考慮大光圈,唔會夜間handheld,D600+AFS 24-85 3.5-4.5 + Sigma 12-24 4.5-5.6 DGII 係in budget 既。
多謝巴打,我覺得定焦的確係幾好,我係單純諗緊我手頭上萬一想影遠野時就麻煩,我都係睇下大家有冇咩建議先,我諗我應該暫時未買住(未有錢),所以睇下日常情況會唔會話真係好需要長距先再決定。
多謝巴打,Tamron A030 70-300 F4-5.6 VC 睇落的確似係啲隱世抵玩鏡,因為我一開始做research個時,冇留心睇啲review係A030 定 A005,再細心啲睇時好似冇人有做 A030嘅review,啲評測網連有A030喱一支鏡嘅存在都冇,但表現好似都唔錯,值得考慮。
筆直幾多:8K
想要單反/無反/細機/其他:單反》無反
鍾意咩牌子:Nikon Canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人&景&星空
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Nikon Canon
接唔接受二手:接受
其他要求:想有兩三款簡下
想買Sony A6400 連鏡Kit,應該去邊間買老實D?
買果時有咩野要check?

筆直幾多:8-9k 連鏡
想要單反/無反/細機/其他:可換鏡頭/細機
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:其他
影咩題材:女朋友,日夜風景
拍唔拍片:多,用部action cam 拍多
身邊朋友多用咩牌子:咩都有d
接唔接受二手:不了
其他要求:輕便,旅行機
筆直幾多:6-7 k
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Nikon
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:旅行—人/風景/星空
拍唔拍片:主要影相多
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:ok
其他要求:冇

用左a6000 一兩年,想轉
有冇諗住用咩鏡
要防震就xh1 ,唔洗就 xt30
早排放左部x-t100
本身想入手Sony a6400
但睇左好多youtube片對比
xt3/ xt30 vs a6400
影相都係覺得xt3/xt30 靚好多, sony影出黎既相有層野隔住咁
我想問純影相 少拍片 係咪都係xt3/xt30比較好? 最大差別就係無得反mon?
另外如果入手xt3 定xt30 好?會出埋1855 鏡
其實講直出jpg質素就一定係fuji順眼啲
而且fuji xtran理論上sharp啲
xt30近排價錢跌左啲幾抵玩
主要係少左雙卡同weather seal
其實講直出jpg質素就一定係fuji順眼啲
而且fuji xtran理論上sharp啲
xt30近排價錢跌左啲幾抵玩
主要係少左雙卡同weather seal
筆直幾多:8K連鏡頭
想要單反/無反/細機/其他:單反》無反
鍾意咩牌子:Nikon Canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人&景&星空
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Nikon Canon
接唔接受二手:接受
其他要求:3年款內
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞