新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
sony a6400 +1650
canon m50 +18150 +1122
1a. canon rp +24105 +35(全新)
1b. a7r2 +2875(二手難)
2. 星際自己check真啲
3. 最近葉sir幾出名
係,部機加返兩支鏡似樣啲就一已經一萬
Canon G5x2
Canon M50/M6ii
筆直幾多:5k
想要單反/無反/細機/其他:冇
鍾意咩牌子:Fujifilm
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:snap, 風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:手機
接唔接受二手:不了
其他要求:細部輕身 最好就復古外型

唔該晒ching

香港人 反抗
巴打點睇SONY RX100 series.見佢輕身細部,但想影廣角風景係咪難啲
rx100機仔細細功能齊全
係貴少少,有心用得晒就抵啲

24等效都ok嘅
唔係超廣啫
風景的話用全景頂住先
RX100 既話第幾代會好啲?
fujifilm x-e3 + 1855 f2.8-4
冇軍艦部可以直插入袋

要復古加多少少上x-t20
好sharp就唔多覺 可能因為我對kit有偏見
畫質差少少就預咗 不過始終方便重要啲
4或以上
電子野盡budget有新買新
留意45代同67代lens唔同
thx ching
x-t20幾吸引喎
筆直幾多:4-5k
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人/影(日/夜)/both
拍唔拍片:少拍
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:ok
其他要求:新手 對各型號冇乜慨念
做project要用
所以買嚟順便做完可以旅行自用
諗緊買nikon d5600好唔好
同埋係買18-55mm kit 外加支35mm 1.8f 好
定 就咁連18-140mm kit 好

求建議同價位仲有冇其他選擇?
要影人35.8啦
D5600好機黎 24mp去低通
出左兩年都係得富士有,不過富士啲鏡貴

同價位有Canon 200Dii + 50stm
sony a6400+18135
星: 1018 / samyang 12f2(mf) / sigma 16 f1.4

fujifilm xt30+1855
星: 10-24 / 14 f2.8 / 16 f1.4 /samyang 12f2(mf)

防塵防滴:
a6400、sigma 16、xf16
thx bro
咁我應該係咪都會買35.8了
但因為之後都未必有閒錢鏡
所以諗緊好唔好畀多少少買18-140mm kit
佢同18-55mm kit lens 比較 喺相同範圍內會唔會有咩大分別
low pass filter
喺cmos前面用黎解決摩爾紋嘅玻璃
但影響銳利度

電視畫面大家都知係紅藍綠組成, cmos都係
而摩爾紋原理係拍攝一個黑白pattern(布/mon)
如果幼細過cmos排列, 就會隨機出現顏色
例如cmos/黑白排例係:

紅藍綠綠紅藍綠綠
黑黑白白黑黑白白

咁出黎張相就會變左綠色
所以整左個叫low pass filter嘅野去打散pattern
咁細節會差左, 但至少唔會無啦啦變色
但現代像素高左排列細左已經唔係必要
見到 RX100 M5A 6000左右,想問用黎影夜景夠唔夠用
1855afp會快啲sharp啲啲
18140係為旅行/做野唔使換鏡
個人接受1600iso
加埋f1.8同光學防震
城市夜景冇問題
佢有EF 24-105 咁不如上EOS R + 接環?
咁就唔買支RF 24-105
筆直幾多:8K
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:鍾意影夜景 平時影風景 人像 有時會影動物
拍唔拍片:拍 想學下點拍片
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:no
其他要求:
我本身有玩開菲林 都係諗住買部數碼機比我四圍尻影
我無咩需求 想剩係普普通通好似菲林機咁影相就得
1. 咁係咪買部最平既M50就夠架喇?
2. 定還是剩買機身用菲林鏡加轉接環? 我唔介意手動鏡
我幾鍾意fuji xe3 不過見到D人話fuji後製唔好 sony會好D 其實係咪差好遠?因為我都想學下lightroom後製
3. A7II又點睇?我見到連鏡都係$8K好似幾抵用(APSC同FF我都無所謂)

其實對我想問三四千蚊既機同一萬蚊既機分別大唔大
特別係我唔洗靠佢搵食又唔聞相 好少會影快既野
如果分別唔大既話洗咁多錢買部貴既又好似無咩意思
Sorry啊好似好多問題好亂咁 但依個問題困擾左我好耐
可以呀, 我貪佢輕啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞