新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
筆直幾多:10K (連鏡)
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Fujifilm Sony
唔鍾意咩牌子:Canon,Nikon
影咩題材:自然風景, 旅行,人像
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Nikon
接唔接受二手:可以接受
其他要求:無
個核心唔同 差左一代 睇你等唔等佢update filmware

否則都係xt3 性能比較好 除左無IBIS
都係check下快門 光點死點 讀唔讀到卡 基本野
Xe3+23.4
以前用XT1+35.2
想試吓其他牌子
好唔好等6100+藍標16-70F4?
筆直幾多:7-8k
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行 人 景
拍唔拍片:靚就梗係好
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:不了
其他要求:新手 乜都唔識

自己有睇過xt30 kit 想睇下有冇其他揀
XE3
XE3個升級感都算大,一係a6600
A73想買18mm / 35mm 定焦鏡
想問下邊支好,自己搵咗兩支鏡好似幾抵玩嘅
Samyang AF 18mm F2.8 FE
Samyang AF 35 / 2.8 FE

但有朋友同我講影夜景2.8光圈唔夠
想問下巴打們有冇推薦
筆直幾多:4-5k (body)
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Fujifilm 之前用過部xe1
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行 風景 人像 女朋友
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:冇人玩攝影
接唔接受二手:可以
其他要求:有支XF18-55 f2.8~4 想用返
邊d夜景呀
買番xe 3
影星 or 純粹夜晚影d建築物
自己冇咩經驗 所以唔知係咪真係2.8唔夠用
我覺得夠
同埋諗緊轟唔轟支SONY FE24mm F1.4 GM
有錢實好架
Samyang 18mm + 35mm or SONY FE24mm F1.4 GM
而加諗緊要邊樣好 一個抵玩組合 一個一鏡走天涯
35.8 batis 18
筆直幾多:5000-6000
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景同人
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:接受
其他要求:可唔可以介紹一支鏡頭可以走天涯架?如果加埋鐘頭可以有8000筆直
機身?
咩mount呀清
我會揀索尼 GM質素喎
我一路J緊GM影出嚟d相 好撚正 但要成皮野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞