新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
canon到90D先有4k
其他機又操控downgrade
睇你拍片要求幾高
夜景landscape/街景
唔該哂師兄先,
本身我拍片要求唔高,有1080P都ok,自己用機經驗好淺,用P mode 多,所以操控方面簡單啲都得,以前由500D轉去50D,早幾年小朋友仲細,出外要帶好多野,因為太重所以都好少用。
想問如果Canon無反又有冇好介紹?
Thanks
可以搵下呢堆啱唔啱使
sony 10-18 f4 oss
sony 24 f1.8蔡
sony 35 f1.8 oss
sigma 16mm/30mm f1.4

要拍片的話支鏡揀有oss嘅
至少handheld企定啲片睇得下
kit lens睇budget揀1650/18135呢兩支
比較抵玩
單反77D會輕啲

無反呢個時間有啲尷尬
m50 ok但低階啲
中階機未出
全幅入門rp又over budget
呢兩部睇下有冇興趣先
唔上fullframe?
散景同iso表現都好啲喎
$15k叫做各個牌子都有一機一鏡揀
z6連2470/4 $16k

如果apsc都ok
sony a6400/6600
都可以插你朋友啲鏡
同有反mon

z50都冇問題
只係暫時冇咩鏡用
要平就用ftz adapter轉返單反鏡用
但就整體大左重左又冇平得去邊
如果預左唔會咁快買鏡
都可以考慮
用緊勁舊嘅nex-5T
主要拍片18105G
影相多就18135輕便高倍

對焦要快都係update機身分別大啲
建議A6400
比起a6100個viewfinder高像素啲
有weather seal同HLG/Log
同埋menu多一啲詳細啲嘅option

轉會Fujifilm xt30 +1855kit
同a6400同級加上fuji色同1855性價比
但4k有10分鐘限制
1080都限15分鐘
要拍片唔係好推
想試鏡唔好怕醜
袋埋部機去sony 旺角showroom
扭落自己部機度試就最真
https://www.dpreview.com/news/0169695294/nikon-announces-z-mount-lens-roadmap
其實就有出鏡預訂公佈左
fullframe的確會好快出齊
只係dx就得支18-140
Thanks,我研究下先
想買枝Voigtlander 廣角
21mm f4 定 28mm f2 好?
多謝左先
大家咁話

老土講法係最好嘅相機係你帶出去嗰部
因為新手機個責任就係係咁影
如果自拍反mon必須嘅就:

sony a6400+18135
apsc 有反mon,四四方方容易袋
加上細細支嘅18-135高倍變焦鏡
會係日常生活/旅行行街嘅好機
另外可以問朋友借鏡玩下

canon rp +24105
入門fullframe 有反mon
買埋rf35定焦大光圈
影人簡單好睇絕唔似手機
操作簡單 介面簡單易用
加上唔識影相嘅女性都識得canon
影人影女唔錯嘅選擇
有budget可以上R

Nikon z50雙kit套裝
apsc有反mon,kit鏡質素幾好
部機質素都唔錯
但暫時就係得kit鏡賣
用ftz插單反鏡都幾多選擇
但咁插法比起單反冇輕到冇細到仲貴左...
我會建議持有nikon鏡嘅人
或者朋友用nikon先考慮呢部
做逐步升級
唔該曬
唔該曬
入左塵去邊買吹球(是咪咁叫
盡量想黃店 唔覺窮記有 定直接amazon 算
吹球/吹塵泵/氣泵
應該間間都有
出名嘅就Giottos火箭形
相機鋪黃唔黃好難知喎
講明先
除左35 1.8應該其他都唔會細支

a7/z6冇自拍mon
z50唔係ff
canon無反機食電啲
但全部都有反mon

我諗你要取捨下

ibis的話
有:nikon z6, sony a7iii/a6600
冇:canon r/rp, nikon z50, sony a6400
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞