新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
配18105
筆直幾多:~10k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反

影咩題材:生活照、旅行、運動
拍唔拍片:拍,同影相一半半
身邊朋友多用咩牌子:乜都有
接唔接受二手:可以,但想一手先

本來用開70d壞左
一路心思思想入a73但考慮到買鏡好貴
同埋影sports好似單反對焦爽啲
但canon拍片規格唔多滿意
加上本身70d就係拍緊片buffer唔夠搞到壞機有陰影
90D同a73價差唔遠唔知點考慮好
定係拎70d去整入多部後備機拍片算
用開fuji, 想買支wide 鏡影景,本身有1855/35.4, 應該買16.4? 定10-20mm 好
想買部細機隨身影下街拍 諗緊sony rx100系列好定ricoh gr3 拍片唔駛因為本身有部fuji無反
之前用過ricoh gr覺得好正
想問下意見
主要想影BB
諗緊 canon g5x mark 2
定Sony rx100 m5a

G5x mark 2 焦段好似吸引d
但rx100m5a 對焦好似快d

猶豫左好耐唔知揀邊部好
筆直幾多: 8k-10k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:乜都有啲,風景啊人啊寵物都影
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:sony
接唔接受二手:不了
其他要求:唔好太重

拜託各位大師
筆直幾多:15~18K
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:SONY(用開NEX 6)
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行+BB相
拍唔拍片:可以拍就最好
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求:定焦大光圈,用緊菜頭12 2.8好爽
而家買Canon Eos M6會唔會好傻仔
個套裝價好吸引
我等緊佢出果部m6 mk2
上a73過渡期可以用mc11頂
但預左一闊三大
同原裝鏡對焦係爽啲尤其拍片

影sport太空泛
a73都快 但又唔係咩都影到
唔知你幾高要求
唯有自己上showroom撚多兩次
順便試埋a6400
24-105
因為多30

你冇寫光圈同機種..
canon g5x ii
有新買新
budget連鏡a6400+18135
or a6400kit+30 f1.4

budget淨機a6600kit

budget其實唔區
a73+t2875
有冇人用過fuji 餅鏡18mm F2, 質素好唔好
80d想買廣角鏡係咪得原廠可以買
10-24
係,打錯,btw, 想問下18mm F2 餅鏡好唔好用?有諗過次選係呢支,貪平
依家買G1X mark3會唔會好on9
wide 1mm 差好遠,18F2不如1855
Thanks
另外想問下 dc肥花街舖信唔信得過?
信得過
本身用緊D810 但已經用咗差唔多四年,開始老化失焦,如果換機諗緊換邊部,Sony a5iv 定 等D860

鏡群:Nikon Mount Sigma ART 40; ART 105

筆直幾多:25000
想要單反/無反/細機/其他:單/無
鍾意咩牌子:原本好鍾意Nikon但依家越出越失望⋯
唔鍾意咩牌子:Canon
影咩題材:人像/Cos
拍唔拍片:Nope
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:接受
其他要求:對焦準,即使用副廠(Sigma)鏡頭
本身用緊D810 但已經用咗差唔多四年,開始老化失焦,如果換機諗緊換邊部,Sony a7iv 定 等D860

鏡群:Nikon Mount Sigma ART 40; ART 105

筆直幾多:25000
想要單反/無反/細機/其他:單/無
鍾意咩牌子:原本好鍾意Nikon但依家越出越失望⋯
唔鍾意咩牌子:Canon
影咩題材:人像/Cos
拍唔拍片:Nope
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:接受
其他要求:對焦準,即使用副廠(Sigma)鏡頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞