新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
想用Auto是但禁做個紀錄
菲林夜晚做唔到
打燈for人像?因為可能會影埋景
Pocket見佢影time lapse幾正先考慮埋
邊度買2手機好?
睇岩左fujifilm xe3,想問下用佢支普通鏡係咪已經夠曬?
用黎影車,女人&風景
推薦m50>a6000太舊
另搭efm11-22同efm32
哦哦
佢咁細個識郁嘅time lapse的確幾正
但影相冇得zoom
唔拍片的話同手機相差唔遠
唔會
個mon構圖一樣,爆光死黑9成,color tone八成
筆直幾多:10k 包鏡
想要單反/無反/細機/其他:反或無反
鍾意咩牌子:nikon, sony, canon
唔鍾意咩牌子: /
影咩題材:旅行 景 街拍 條女
拍唔拍片:probably not
身邊朋友多用咩牌子:canon sony
接唔接受二手:ok 但驚做水魚
其他要求:應該無 有再加
canon 90d 18135kit+50.8stm
canon m50 18150kit+32.4
sony a6400 18135kit+sigma30.4
fujifilm x-t30 1855kit+35.4
nikon d5600 18140kit+35.8dx
點睇canon m50 + EF-M 32mm f1.2 呢個組合!
筆直幾多: 4000 左右
影咩題材:vlog
拍唔拍片:拍
接唔接受二手:接受
其他要求:想買支廣角鏡比女朋友用 佢用a6400 🤔 比左支 a73kit 鏡佢佢話太近
筆直幾多:5000-7000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:富士
唔鍾意咩牌子:SONY
影咩題材:景/人
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:SONY
接唔接受二手:最好一手
其他要求:
xe3/xt2/xt20 w/ xf18-55 kit
想買鏡

筆直幾多:4000
想要單反/無反/細機/其他:SONY A6000
鍾意咩牌子:SONY
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:夜景 大自然
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:CANON NIKON
接唔接受二手:YES
其他要求:
筆直幾多:8k 樓下
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:風景,女友
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:乜都有
接唔接受二手:唔接受
其他要求:去旅行用,想要輕身嘅
依家用緊fujifilm x30
想請問ricoh gr iii好冇,定有其他更好
筆直幾多:10k樓下
想要單反/無反/細機/其他:無認識,想送俾女朋友
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行,人,風景
拍唔拍片:應該唔拍
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:不接受
其他要求:無

唔該各位大大
其實x30+xf18/xf27都唔重
但如果一定要under 300g
可考慮rx100 3/4/5/6, fuji xf10

btw, 淨係帶28mm去旅行難度都幾高
canon g5x2
sony rx100m7
panasonic gf10
fujifilm xt30
canon rp
10k範圍好大 睇左呢幾部先

btw呢度冇人姓雜
你係已經有a6000想買鏡嘛?

sony 1018
laowa 9f2.8 (mf)
samyang 12f2 (mf)
7artisans 12f2.8 (mf)
sigma 16.4

1650kit扭落f8畫質會好啲啲
1650kit 同佢講全系列最輕最細最方便就得呢支
1018 vlog要wide有zoom有af得呢支
睇法係冇得賣
efm 32.4黎
個人好中意50標準鏡
有一半相都用50影
另外eos m50雖然功能唔出眾
不過夠平 有evf 有反mon
加adapter插到平價ef鏡 算係入門好機
想買Nikon D5600 ,但唔係好熟要買啲咩配件嗰啲,求指教
另外有冇話邊度買會好啲
記者影相用
唔該哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞