新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
fujifilm xe3 1855kit
筆直幾多: 4-5k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:主要旅行用,影人主要係去畢業禮影屋企細路,不自拍
景:動物:人大概係7:2:1
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:no
其他要求:旅行必去水族館,嚟緊一兩年打算觀鯨,希望部機喺呢兩種情況下影得清
我諗呢個價錢都係m50同a6000二擇其一,新手第一次買相機,希望有多啲意見參考
筆直幾多:2k-3k
想要單反/無反/細機/其他:F mount apsc鏡
接唔接受二手:行/水/二手
其他要求:想買支標準zoom鏡
正考慮
Nikon 18-105mm
Sigma 17-70mm 2.8-4
Sigma 17-50mm 2.8
Tamron 17-50 2.8 VC
筆直幾多:3k
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:canon Sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行影景/人
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:接受
其他要求:超新手想買部二手機挽下先,有睇過M3同A6000
56有咩特色?
等效85 追求人像散景必備
a6000
前題係見到menu唔頭痛的話
(本人冇問題
筆直幾多:2萬內
鍾意咩牌子:Sony/Nikon
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行、風景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony Nikon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:/
Thx🙏🏻
[quote]筆直幾多:2萬內
鍾意咩牌子:Sony/Nikon
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行、風景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony Nikon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:新手想買入門ff機
Thx🙏🏻
m50 -2ev對焦for水族館
a6000 0ev對焦

ef-s 55250stm for觀鯨/觀禮長焦
ef-m 55200/e 55210 120mm之後鬆晒

ef-m 1122 for影景
e 1018靚好多包括價錢

鏡頭如果長焦唔使250呢
一支ef-m 18150會簡單啲
旅行nikon 18140
人像 1750

sigma tamron都好近
去youtube search
「sigma 1750 vs tamron 1750」
應該幫到你
新手想平平地 Olympus em10 ii買唔買得過
ff nikon無反超budget

基本盤a7iii+24105
玩落加支心水定焦
本身有部單反A77 II,Sony 回收價係$3500,諗緊依個plan換A7III抵唔抵
計返要sony正價冇優惠買a7iii
唔抵 係唔洗煩放部a77ii
無知一問,如果買A7III + 24105想平啲同分期比,有冇咩鋪頭介紹?
上網搵睇過Sony store有得分期但要正價買機同鏡
適馬1770點睇
18140覺得有啲大支
同埋覺得呢個size呢個光圈唔太夠
Sony 16-50 同sigma 17-50 係咪一定signa好?
我打上去sony問,佢話經銷商買都可以trade到
如dcfever同dbase,sony網有例明
想分期就一定要charge,間間唔同
可睇豐擇百記肥花個d
你可以拿埋去dbase度問,佢地都有tradein
a73
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞