新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
筆直幾多:6k (最好under 5k)
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon / Sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:平時人像 旅行風景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:個個唔同
接唔接受二手:唔接受
其他要求:新手 乜都唔識
sony冇單反
canon 200D ii

無反:
canon m50
sony a6400
平就呢兩間,自己check真啲
差唔多
搵到間更平
Nikon行貨水貨保養有咩分別?
想入部d500但係見price得返水貨
其實用落嘅話 又唔會覺得膠有乜嘢問題
除非係膠mount
仲輕咗添
nikon行貨保養期內非人為損壞有保
過咗保養(維修)永久有折
但如果鏡頭(nikon)就全球一年保養
(印像中係) 詳細要check番官網
筆直幾多:5-6000 連鏡
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人 風景
拍唔拍片:少/唔會
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:接受
其他要求:想知埋如果買二手有咩鋪頭比較穩陣
d500停左產谷無反z50
同級得返d7500
M50點睇
Thanks Ching
想買部機嚟打雀
係咪得返d7500同z6有得比下
kiss x9i同800d係咪同一部黎?
日本買機係咪貴好多
抵玩囉,對焦速度ok,有反mon touchscreen方便
係低光iso差少少,不過up下ig/fb冇咩問題既
M50 kit + 22/2 餅鏡有排玩
筆直幾多:22k 連鏡頭
想要單反/無反/細機/其他:無反/單反
鍾意咩牌子:Sony > Canon
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:旅行影景/人/
拍唔拍片:拍片
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:不了
其他要求:THX
Sony apsc 變焦 16-70 同 18-135 應該入邊枝好?
想夠銳利同夠sharp
A7III + 50 1.8 + Tarmon 28-75 2.8
$14000 + $6400

A7III而家做promote送2電2卡,再送多支50 1.8
50 1.8對焦慢d同嘈,但全開幾sharp的,唔高要求可以用住先

如果唔鍾意支50 1.8可放左佢$1200左右
轉入55 1.8/35 1.8就完美,都係$46xx左右
thx. 好似唔錯,有冇黃店介紹
sor,冇留意,因為有相熟鋪買開

另外你見pricehk有d mark $12xxx係扣起左支鏡
重有A7III係冇charger,一係用相機usb charge,一係買多個charger
要A7R或A7S系列先有跟charger
唔係額外去sony website 登記拎支鏡?
拎盒拎單去sony換,sony會cut走左你盒上barcode
標得平個d鋪係會cut走左你barcode先
咁同去豐澤買都差唔多,A7R3 對咩情況先會選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞