新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
筆直幾多:最好5000~10000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:prefer Fuji
唔鍾意咩牌子:其他ok
影咩題材:旅行 行山風景 街頭 有時會影動態野(例如人)
拍唔拍片:唔會
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:不接受
其他要求:新手 要輕 ** 貪Fuji 色水靚不過有人話Fuji 死黑(?
考慮緊xe3 xt20 xt30 xt2 xt3(貴?)
鏡就1855

唔會日日影 偶爾影
xe3平
xt30平衡啲
1855 good
剩錢買多粒電/袋,遲下買鏡
死黑味精之類係模擬菲林
可以關左佢
要坦pentax
好唔好用呢就...自己睇下review衡量

a6100冇問題
拍片功能少過a6400啲啲
加埋55210都好輕便
但唔防水
你擰你支1855去到55
就大概50.8幾遠 影室外人像用
要遠efs 55250stm
要遠又輕efm 55200
有啲budget想靚啲遠啲ef 70300is2
筆直幾多:6000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:NO
唔鍾意咩牌子:SONY
影咩題材:旅行影
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:NO
接唔接受二手:最好新
其他要求:諗緊fujifilm x-e3定canon m50好
M50低光唔算好好但因為底大所以會好過你gopro同iphone
可買kit set,kit lens日常用,買多支大光圈22 f2低光用

新手就盡量唔好去pricehk個堆,可以去dcfever豐擇百記格下價
之前入m50 kit就$38xx,22 f2入水貨$11xx
一年前dcfever入m50 kit,冇贈品現金價$3880
支22 f2就上左pricehk買水貨,不過感覺麻麻唔推新手去
可以問下d鋪頭一齊買m50 kit + 22 f2有冇得平少少
感謝你
agger 去旅行影大景 11 22有用過22 除非你影人多就可以考慮22 f2 or sigma 30 f1.4
RX100 VII抵唔抵買?
我幫襯左肥花十年都冇咩大問題
通常豐擇百記呢d大鋪格完價
邊邊cp值最高就去邊邊

kit鏡同11-22光圈唔夠大,尤其支kit全開係一般
如果你所講既低光係影下室內連人帶景如餐廳
大光圈就一定唔少得,外景就冇所謂因為可以落腳

11-22 + 22f2呢個組合就最好
補: 本身用緊入門機 Canon 450D + Sigma 17-70mm F2.8-4 Marco HSM
入門機差好多,唔夠影
canon週期我就唔熟,要問下其他巴打
筆直幾多:1500
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
用緊相機:x-e3
影咩題材:小朋友、街景、玩具
接唔接受二手:ok
其他要求:平靚正👍
上網見到有篇文話下年9月先出
m6同mark 2都差左兩年半
我都諗左好耐 下個禮拜入手算
我都係第一部呀
M50個價應該冇得再低
性價比又算係咁 所以入手算
下部可能都係擠牙膏又貴呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞