新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
btw, 送2電2卡都係sony promotion ? website見唔到 thx
係? 我問過$14k尾,你可以再望望,差唔多我通常去返肥花
A7R高像素要配返頂級鏡先發揮到,如果用電腦執相分分鐘要換機+買多幾隻HD
筆直幾多:6000-7000連鏡(入門)
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景夜景城市建築,人像,動植物
拍唔拍片:少(拍都係縮時多)
身邊朋友多用咩牌子:canon,sony
接唔接受二手:不
其他要求:
超新手,
canon eos 200d/II
canon eos 1500
👆尼兩部點睇,唔係幾識睇。
感謝🙏
btw, 送2電2卡都係sony promotion ? website見唔到 thx
3k 買唔買到2手機
新手想試下影相
Dcfever
筆直幾多:萬零蚊左右
想要單反/無反/細機/其他:單反無反
鍾意咩牌子:Canon Sony
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:人 風景 散景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:no
其他要求:想輕身易carry d / 如果無反配咩鏡好
筆直幾多:~10000 連鏡頭
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景 人像 旅遊
拍唔拍片:少 通常拍旅遊vlog風景
身邊朋友多用咩牌子:身邊朋友一樣都係攝影白痴
接唔接受二手:唔用
其他要求:無

唔該晒!
Sony A6100 kit + 35 1.8? 剛剛一皮
有反mon,高速對焦,35mm擺落6100 = 50mm,影下人像有錢景深
兩支lens都有防震,唔夠用千幾銀買多支gimbal
筆直幾多:20k-25k
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子: Sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:業餘影相、去下旅行、影下展覽之類
拍唔拍片:平時唔拍片
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:怕買到問題貨
其他要求:
a7m3
影人 tamron 2875
旅行 24105
canon 90d
sony a6600
canon m50

vlog/私影: sigma 16 1.4
戶外: sigma 56 1.4
練手: sigma 30 1.4/canon 32 1.4
人canon eos m3連kit
景sony a6000連kit
200Dii
sharp就18135
色就1670
係。

唔會平啲。可能我唔識日文。
推一推
冇打開雀
星際 問多幾間
canon 80d
Thankyou仲有無其他選擇?其他牌子都ok
Fujifilm xe3 +18-55kit
筆直幾多:5k~6k 想連鏡粗玩 (筆直加少少都可以接受)
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:平時或者去旅行影吓人 景 主要想影人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Nikon cannon Sony
接唔接受二手:最好一手
其他要求:攝影新手 希望買部玩下影下靚相 但係又唔會話想玩到好專業
唔該巴打
筆直幾多:3K內
想要單反/無反/細機/其他: wide angle len
鍾意咩牌子: 用緊A7iii
影咩題材:景, 星
拍唔拍片:NO
接唔接受二手:最好一手, 因為急要用
其他要求:

Thanks!
samyang 18mm 2.8?
不過out少少要$3k幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞