新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
配住佢送果支50.8用住先
筆直幾多:5k
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:vlog
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Fuji Canon
接唔接受二手:接受
其他要求:
本身有部X-T20同FDR-X3000
想買部細機反mon拍vlog
有咩推介?Thanks
筆直幾多:4000左右
想要單反/無反/細機/其他: 無反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子: 無
影咩題材:風景>魚缸>人
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:
旅行用多想輕啲
有考慮canon m50,thanks
想買鏡頭筆直幾多:
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求:
有咩鏡喺手
而家$13k尾 body 送一支50mm 1.8
得返千幾配支廣角難d喎
Canon18-55mm嗰枝kit鏡 用過一兩次 覺得好似唔夠遠咁
sor,應該係我get錯

可睇龍仔17-28 2.8同Sony 55 1.8
最近用55250stm加手機live
平時用18135stm

50stm影人
買支50 1.8先啦
就m50
唔急嘅留意下Fujifilm x-a7
嘩 55-250咁平嘅...好後悔當初買18-55...
筆直幾多:每項Item $15-20k內
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:Canon (有考慮轉唔轉Sony)
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:主攻演唱會&星空
拍唔拍片:有就最好
身邊朋友多用咩牌子:Canon,Sony
接唔接受二手:可考慮
其他要求:
1) 演唱會 - 小白IS會係最好?(如果轉會有更好選擇?)
2) 星空 - 廣角鏡邊支好?(日間可能都會影景)

會唔會唔夠遠?其實我唔識
筆直幾多:6k以下
想要單反/無反/細機/其他:單反最好
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:沒有
影咩題材:本人係一個學生記者 宜家冇做直播 會去前線影相
拍唔拍片:會
身邊朋友多用咩牌子:Sony/canon
接唔接受二手:不接受
其他要求:新手 想部相機厚血啲 唔想比水炮車射一射就冇

順帶一提
朋友就叫我買 A6100 連cam 大概 5780 到
唔知大家有冇啲咩意見
感謝大家
筆直幾多:6k以下
想要單反/無反/細機/其他:單反最好
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:沒有
影咩題材:本人係一個學生記者 宜家冇做直播 會去前線影相
拍唔拍片:會
身邊朋友多用咩牌子:Sony/canon
接唔接受二手:不接受
其他要求:新手 想部相機厚血啲 唔想比水炮車射一射就冇

順帶一提
朋友就叫我買 A6100 連cam(16-50mm) 大概 5780 到
唔知大家有冇啲咩意見
感謝大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞