新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
筆直幾多:4~5k
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行 風景多人少,7成室外日頭,3成日落/夜景/室內
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:唔接受
其他:
通常都係自己一個backpack旅行,想買部放到入褲袋嘅DC仔,跑住趕巴士都易啲

本來諗住平平哋買rx100 iv($3950)

但rx100 va個對焦又好似勁好多,影動物唔怕佢郁/飛走要轉身嘅時候對唔到焦($4950)

再揾揾吓見到部G5xm2,雖然以前用過g7x都明白垃圾級對焦好難頂,但佢個24-120mm f/1.8-2.8真係好吸引 ($5350)
(以前會買g7除咗平之外都係貪佢大光圈遠焦)

請問有冇人可以講吓對哩幾部機嘅睇法?
筆直幾多:10K內
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:Sony/Canon/Fujifilm
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景 旅行相
身邊朋友多用咩牌子:唔清楚
接唔接受二手:No
其他要求:
師兄點睇新嗰部X-A7 ,睇中xe3,但發現冇內置閃光燈有啲卻步
想問而家用緊700d 配sigma 35mm 1.4鏡
有意買部a6400, 想問支sigma 可以用落6400 嗎?
要裝d 咩連接環?
感謝🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
https://www.sigma-global.com/en/lenses/cas/product/accessories/mount-converter/
mc-11 support列表
如果你支35係art系就support
咁用喺a6400就冇支援問題
留意canon出嘅鏡唔support拍片對焦

metabones4/5就貴啲
理論上全面support
如果要用canon鏡喺sony機上拍片
應該係呢個牌子穩陣

測試對焦影片youtube有大量
x-a系列冇xtrans sensor冇viewfinder
唔齊Fujifilm特多轉盤
算係入門機種
x-e系列就冇反mon閃燈
但齊晒操作轉盤
算係中階機閹割版

我個人老土中意viewfinder
所以先話一係搵下x-t20水貨
x-t20就上一代中階機
無反 x-t30 +1855kit 質感取勝
a6400 +18135kit 輕巧強勁

單反 90D +18135kit
3000萬像素最新單反
呢個價位canon無反要等佢出m5 mk2
g7x用過朋友部機覺得算中規中舉
睇黎你對焦要求算高rx100 va啦
或者添多啲上rx100vi有24-200mm
g5x2係抵玩嘅
但你宜家手持g7x? 我怕升級唔明顯
iv同va會唔會有好大分別?
vi我怕光圈唔夠用變咗夜晚冇機用

g7x全景冇問題
但微距成日對唔到,touch screen都要試幾次先得,影昆蟲真係要靠彩數
影小動物,喺草叢就對草,有樹枝就對樹枝,平移ok但行埋你度就要再對過
可能係我唔識用

如果有g5xm2個鏡配rx部機,貴啲我都買
why not m6 mk2
冇viewfinder
外加又霸左hot shoe
價錢仲貴xt30幾百蚊
至少等佢落多兩三個月價先算
有無人用過永諾支35mm f1.4
2千零蚊,有1.4用,平過所以副廠
https://immian.com/sony-rx100-know-how/
rx100m3-7簡介

https://youtu.be/k5kprjb08PU
微距行程長rx100都唔會好快

1"機iso1600差唔多
rx100m6 級半光圈影響係大嘅
影景手持1/15快門都ok
影人呢... 自拍有閃燈仔...
睇你想夜景縮寸壓noise
定遠景縮寸放大啦
筆直幾多:$5000左右
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:景、星空
身邊朋友多用咩牌子:cannon
接唔接受二手:不了
其他要求:平靚正!

有冇手足介紹下
筆直幾多:10k左右
想要單反/無反/細機/其他:都可以
鍾意咩牌子:nikon sony
唔鍾意咩牌子:canon
影咩題材:街景 人像
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:no
其他:想問問D750同a72 ching會推薦邊部多啲
筆直幾多:7~13K
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:索尼/Fuji
影咩題材:姼
拍唔拍片:唔名多拍
身邊朋友多用咩牌子:乜都有
接唔接受二手:唔係咁好
其他要求:新手想買機,但一直係到考慮緊A7iii定A6600好。使用量唔算頻繁,但又猶豫緊好唔好一步到位,求意見
影女就fullframe啦
平玩a7iii+2870kit
加支50.8最平嗰支,唔好買錯apsc
再慢慢考慮tamron2875(a036)
定55z/85/90m定焦

相機唔常用就xt30+1855
影人推薦35f2/35.4/56.2
操控好啲/有filter玩下

要自拍就sony a6100/6400+1650kit
再揀支sigma 16/30/56 f1.4
唔拍片唔插舊鏡個ibis唔係必要
d750。

a7ii有ibis插舊鏡可用
但機身反應/電池續航都麻麻
nikon d5600
1855同18140都ok
canon 90D+tokina 1120
筆直幾多:Total 8000以內
想要單反/無反/細機/其他:單反 / 無反
鍾意咩牌子:N/A
唔鍾意咩牌子:N/A
影咩題材:人多景少
拍唔拍片:Vlog
身邊朋友多用咩牌子:Sony / Canon
接唔接受二手:Okay

其他要求:本身有部Sony rx v
發現自己唔鍾意細機
想試吓有得換鏡頭廣角下
都有睇過canon m6 mark 2
定係有其實更加多嘅選擇
如果可以嘅話可唔可以介紹埋有咩鏡頭
Sony a72想買35mm定焦,<$8000,邊支好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞