新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
筆直幾多:一萬蚊內
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:fuji
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景 星 女朋友
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:不
其他要求:
心議機會有 xt2,xt20,xt30
上網睇左啲評論關於呢三部機,都未決定到。
我係一個新手,主要係用相機旅行影相、係香港同女友影。求分享意見
筆直幾多:1-3k
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行 唔會自拍
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:接受
其他要求:
因為近期會去幾個地方交流 好多時一個人 想紀念下學生窮撚筆直越低越好唔好意思
二手Sony RX100 M3
二千頭左右
諗諗下 不如分期買好啲
有無4-6k無反推薦
平平地Canon M50 Kit玩住先,應該$3k尾左右
應該買m50冬日優惠4980連支鏡

謝巴打
唔好亂黎!$4980好貴呀
我一年前現金$3880咋
出街鋪望下啦
後尾上左格價網三陽3780差啲做弱智仔

多謝你巴打
新手唔好去三娘四佬
去肥花啦,記得問下唔要贈品平幾多

另外買多set兩電一充套裝,應該二百左右有交易
三粒電應該夠玩一日架喇
肥花係咪一定要去星際
去ssp/cwb得唔得?
得,我去開ssp,就腳同少人d
感謝
筆直幾多:連鏡12k
想要單反/無反/細機/其他:無反/無咁重既單反都ok
鍾意咩牌子:Fujifilm canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:自然風景, 旅行,女朋友,狗仔
拍唔拍片:少拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:鏡頭可以接受二手
其他要求:要好揸手
輕便易拎去旅行
手上有部canon m50+kit鏡
有睇過X-H1,而家價錢好似幾抵玩咁
想近期買部相機去旅行影相
想問下邊度做hsbc分期最抵?
筆直幾多:5-6k(連鏡)
想要單反/無反/細機/其他:無/單
鍾意咩牌子:canon and fujifilm (canon m5上過手 重量同揸手都好岩 而fujifilm 睇相又好靚 )
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:模型 玩具 風景 旅行 行山用
拍唔拍片:yes
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:yes
其他要求:
但係MK個間係平過SSP 平一百幾十左右
Fujifilm xe3 +1855kit
冇咁好揸,但齊轉盤操控好
會唔會講下對canon m50有咩唔滿意?
因為12k上fullframe新機差少少
但買返apsc又升級唔多
canon m50如果機身夠用
efm11-22同efm32.4旅行影大景同人像/特寫
或者efm18-150天涯景都簡單高倍
電器有新買新xt30
高像素左又高iso好左
eye focus/對焦追焦都有更新
canon m50
efm11-22, efm22f2, efm32.4, ef50stm
除左標準zoom, 呢幾支應該啱用
xe3。
如果唔介意冇反mon同內置燈
Fujifilm特有xtrans cmos
同埋快門轉盤/ev轉盤/前後轉盤/
對焦掣/自動掣
去到xt3都係呢個操控

xt100冇用xtrans cmos同少啲轉盤
連拍同對焦點都少啲
但有自拍mon同內置閃燈呢啲基本功能
影星要平samyang 12f2手動鏡
fuji人像定焦有35f2/35.4/56.2/56.2apo
搭單想問下xe3同xt20揀邊部好
xt20
但行貨應該斷市(冇親身問)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞