新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
d7500/ D5600 + Tamron 10-24
d3500 afp1855 + afp 1020
m6 mark ii 唔錯
如果m50就平啲 可以入多支鏡
不過4k會crop
如果主要拍vlog 最好用11-22
其他鏡頭視乎需要 可以去Canon po比較下
買水貨 罷買香港行貨
同埋小心上面隻奶共on9貓

傻鳩佔領
https://lih.kg/1210551

筆直幾多:大約15k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:Canon/Sony/Nikon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:雪景,山景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony, Canon
接唔接受二手:如果用同價錢可以買到一部性能好好多嘅話就ok
其他要求:Full Frame, 無咩錢,所以想耐用啲

Thank you
筆直幾多:7k
想要單反/無反/細機/其他: 都可以
鍾意咩牌子:Canon/Sony/Nikon
影咩題材:人同景
拍唔拍片:靚就最好
身邊朋友多用咩牌子:Canon/Nikon
接唔接受二手: no
其他要求:希望易上手嘅

唔該
1120 光圈會大啲
1024 就有防震 細支啲 輕啲 仲有weather sealed 個人覺得靚仔啲

1120 未用過
1024 我覺得佢個distortion控制得幾好
而且暗角又唔多 成像質素又唔差

價錢方面
1120 三千
1024 四千
筆直幾多:6-7k
想要單反/無反/細機/其他:無反/大sensor輕便li
鍾意咩牌子:Leica,Fujifirm
影咩題材:主要影人,間中影下藍天白雲同風景
拍唔拍片:極少
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:no
其他要求:
想要外型復古d,同埋唔好咁重
筆直幾多:10k內
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:Canon, Nikon, Sony, Fuji
唔鍾意咩牌子:No
影咩題材:風景,人
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:No
其他要求:
1) 要反芒自拍
2) 唔好太重,方便帶出街
3) 懶,唔執相,直出相質素要OK

謝謝
Fuji 水貨
XE3 XT20 XT30

跟kit len XF18-55mm
但如果budget再高少少
Sony可以有咩選擇?
6400?但可能又要買多個OSS鏡頭

又係我
上次買咗Canon M50
我嘅題材主要喺影演唱會 影人
但我未買鏡
請問應該係要買EF-M 55-200 定EF-S 55-250

利申:唔怕重 加接環都無問題
最重要影出嚟嘅相夠靚
筆直幾多:8-10k
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機/輕啲嘅單反
鍾意咩牌子:Fujifilm Canon
唔鍾意咩牌子:N/A
影咩題材:自己outfit / 生活 / 旅行(人同景都影)
拍唔拍片:Vlog
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:啱新手用
唔怕重又唔怕接環,買Tamron 150-600 個支,影演唱會坐山頂都唔怕

以前用5D2 +70-200L2.8 +兩倍鏡影過,坐幾前下400mm 都係啱啱夠用,要close up 埋就起碼要600mm 以上,除非你坐最前面啦

8000幾蚊 仲貴過部機

筆直幾多:9k内
想要單反/無反/細機/其他: 無反/細機
鍾意咩牌子:canon Fujifilm
影咩題材:人 景
拍唔拍片:唔會
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:唔接受
其他要求:超新手 要有wifi 最好可反mon
新機都有wifi手機過相

無反eos m50 +18150
細機rx100m6
adapter
+55250stm 會靚過55200
+70300is2 到300mm同ff可用

留意返m50拍4k有crop
唔好set好位roll機先發現斬首
canon m50

11-22 vlog
18-150 旅行
22f2 生活snapshot

有反mon有touch screen
調節menu簡單方便
有evf學揸機

缺點係4k自拍會好難用
自拍得1080可用
vlog如果上無反會一闊三大
個腳架/gimbal/wide鏡/防震..

a6600+sigma16.4
超budget但畫質/散景提升
而手持重量可以接受

a6400+1018
都超budget
而ultra wide唔撞細機區段
Fujifilm x-a7+1545
有Fujifilm獨家film simulation

單反就canon 90D
唔使自拍就x-t30+1855
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞