新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
冇要求就18135
要細1650
要蔡1670
18200嗰幾支太舊

影星推laowa 9mm f2.8 (mf)
另留意a036對焦唔算好快
多謝你
筆直幾多:Around 4k
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:Fuji,但唔係考慮因素
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人,景物
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:不了
其他要求:超新手,最好有得過相落手機。
好想影啲少暗得黎又好鮮明色嘅感覺(sorry
for1999 ,有時某啲菲林相會有嗰隻feel)
筆直幾多:連鏡6-8k
想要單反/無反/細機/其他:用緊SONY NEX5 KIT 16mm F2.8 + 18-55mm F3.5-5.6
鍾意咩牌子:Fuji 但其他都考慮
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行 80%景 20%人 想試下影星但依家部機唔知點解對唔到焦(係咪支鏡太廢?)
拍唔拍片:好少好少
身邊朋友多用咩牌子:唔知
其他要求:
唔追鏡, 如果用得返手持果2支就好 (定係太廢? 唔識鏡 求賜教)
唔好太重
想機身多control dial, NEX5得一粒好唔方便
有睇過XT30同A6400, 色prefer Fuji多D但係又冇180度反MON
唔介意執相
多謝巴打
暫時諗緊1670/18135/18105G
講quality係咪1670最好?

影星鏡應該唔買住,用緊支sigma F1.4 16mm都夠夠地玩,想補支zoom鏡先
可以睇下Fuji 入門機xt100 xa7, 有180度反mon
1670: 16起步, 色彩對比高, 貴/保值, 蔡
18135: 高倍, 抵玩
18105: 拍片必買, 但唔拍就大支又唔平衡
sharpness 3支差唔多
諗唔到就帶機上showroom插下
加啲筆直fujifilm xe3 1855kit
冇就canon m50連1545kit
近三四年出嘅都可以wifi落手機
上網睇話kit鏡其實係咪冇咁好?因為好快就會想買支好啲嘅鏡,如果我xe3想轉隻好啲嘅鏡有咩選擇?
多謝巴打指教
筆直幾多:Around 4k
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:Fuji,但唔係考慮因素
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人,景物
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:
其他要求:超新手,最好有得過相落手機。
好想影啲少暗得黎又好鮮明色嘅感覺(sorry
for1999 ,有時某啲菲林相會有嗰隻feel)
加啲筆直fujifilm xe3 1855kit
冇就canon m50連1545kit
近三四年出嘅都可以wifi落手機
上網睇話kit鏡其實係咪冇咁好?因為好快就會想買支好啲嘅鏡,如果我xe3支kit鏡覺得唔夠用,想轉隻好啲嘅鏡可以有咩選擇?
多謝巴打指教
Fuji 有幾支kit 鏡(1545,1650,1855),1855呢支係最靚嗰支,光圈f2.8-4, 其他kit 通常都係f3.5-5.6 or 恒定f4 , 呢支so call kit 鏡質素好過晒佢地

要再靚嘅standard zoom已經係$6000 up 嘅1680f4或者大三元1655f2.8
邊度買會比較平?係咪星際嗰啲?
thx bro
岩岩行完一轉星際,d價錢上下差成4000 ,但又分唔到邊間伏點解有d貨可以平咁多明明都係行貨

有少少想狗衝D.C. Career 見佢平平地 鋪頭睇落都算企理
同埋行晒成個場都唔唔多見24105 , t2875都係得一兩支無得格價
請問有冇邊間冇咁伏
睇左price 出價特別平嗰幾間都有巴打話伏
有時撞啱大鋪做信用卡promo 可能會平過星際,而且碌卡冇手續費

其他時候都係睇下price.com同星際邊間平啲,邊間收信用卡,邊間送啲野有用啲....自己格價
我見price.com都5-6000,呢個價其實會唔會有更好
你買相機係為咗咩先?純粹有部機要用時有得用?定會想逐步學點影?點為知更好?

另外你想同價位睇下有冇部更好,定係想盡量平少少貼近返400p
主要想逐步學點影,其次旅行都有得用(遲下會去睇極光,想學下影相)
如果真係加1,2千係好過4千好多,咁我寧願加啦。依家都睇緊隔離post
btw唔該哂巴打你
的起心肝買都係因為好想影啲少暗得黎又好鮮明色嘅感覺(有時某啲菲林相會有嗰隻feel),雖然可能係調出黎,但真係覺得好靚
其實xe3 m50 甚至xt20 機身價錢都唔差得遠,加1,2千純粹係為支鏡,xf18-55 本身二手都要一千尾,如果唔係太手緊咪當借錢出去,唔用時賣鏡都拎得返

但真係想有"俾咗錢啲相好好多"嘅感覺,通常要用定焦+有少少攝影技術先俾到你

唔建議cut 機身cost 買更低階嘅機身了,操控性差好遠好難學得好

btw 個人鐘意xt20個design多過xe3
我依家就係諗緊xt20定xe3,巴打點睇
btw xt20係咪都用到1855kit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞