新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
係wo 佢仲要買二手 應該難有
但RF 35mm 真係要買 R system 係唔錯的
筆直幾多:7k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:sony fuji
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:乜都會影下 未去到運動/撚雀
拍唔拍片:冇乜
身邊朋友多用咩牌子:fuji / canon
接唔接受二手:真係筍會諗下
其他要求:
有啲菲林好易做到嘅野,數碼機其實唔係咁易做到,例如寬容度就差好遠

1 budge 唔太手緊嘅話唔建議買太低階入門嘅機。 通常要中階機或者以上先俾到好啲嘅操控同手感,再上高階機就會有更好嘅電子性能俾你應付唔同嘅環境。

2 冇咩特別原因唔建議專登用轉接環玩菲林鏡,特別係你上嚟問嘅話更加唔建議
Fuji raw 同其他raw 唔同,唔係個個software 解得好,不過我唔知LR 係咪咁。但Fuji 出名就係jpg 質素已經好好,我用Fuji 都唔影raw , post editing都唔會用月費制嘅LR....

3 ff 你要有心理準備啲鏡會大支好多同貴好多,個人覺得budget 有兩萬玩FF 會開心啲(一萬機身,一萬鏡) 你要有基本資金先可以二手鏡入二手鏡出試唔同鏡揾自己啱用嘅鏡,但apsc 一萬樓下已經做到一樣玩法。 不過淨講a7II 本身一定okay 冇問題
xt30 xf1855 kit 水
筆直幾多:10k 連鏡
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人
拍唔拍片:間唔中
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:no
其他要求:可唔可以推介埋買咩鏡
約咗人星期六交收
佢都係買咗冇幾個月 話想換機所以放
想問下交收嗰時有乜嘢要特別check?
同埋可以點check第一次買相機
A6000 + 1650 vs RX100 m5A
大家會點簡

打算用黎影旅行風景相, 人,好少拍片。
想影靚夜景

我中意 rx100 M5A多啲,因為細部方便。
但影廣角係咪 A6000會好啲,定係兩部差唔多?
筆直幾多:15K連鏡頭
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Canon/ Fujifilm
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:景
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:無朋友影相
接唔接受二手:不了
其他要求:無

新手想慢慢咁學影相
fullframe:
Canon RP +RF24105 +RF35
APSC:
fujifilm x-t3 1655f2.8

有冇話想影咩?
上面兩個都係靚啲嘅標準zoom可以轉
如果a6000+1650唔打算再買鏡
咁就rx100m5a啦

兩部落腳架都一定影到夜景
試機要sd卡唔包就自己帶
試下機身啲掣有冇壞
連拍幾下睇反光板順唔順
影下近影下遠來回幾次睇相對焦中唔中
影檯面上嘅物品睇下個檯面對焦區中唔中
影淨色目標,睇下張相有冇怪痕
影爆光全白相,睇有冇死點
再上鏡頭蓋曝兩秒全黑,睇有冇怪痕
甩鏡落黎開電筒睇反光板同cmos有冇損傷
(或者明顯、奇怪、手工嘅膠水跡)
再電筒照支鏡前玉後玉有冇花痕/入塵
影響成像唔好要,唔影響就著量還價
收光圈去f16影張淨色就知影唔影響

差唔多睇下有冇師兄補充
32f1.4影人強烈推薦
18-150 天涯鏡方便9shoot, 唔係必要
eos m50就一部基本apsc相機
有4k拍片, 有wifi過相, 有反mon拍vlog

另外1122, 22f2都唔錯
岩岩心急買左rx100m5a
影街景多,另外想問下Canon Eos R同 RP最大分別係咩? 因為本身都諗緊係 X-T3 定Eos R好啲. 有去試過機,手感上係鐘意Eos R多啲。
冇買錯喎
多啲拎出去影就抵
玩熟手去旅行就唔怕失手
係,聽日即刻攞出去影
r同rp分別好多,係整體高一級設計
優點係fullframe、canon鏡平
google打canon r vs rp會詳細啲

至於xt3係apsc旗艦
有weather seal有1/8000機械快門
30fps連拍、4k60fps
優點同時缺點係:
獨門fujifilm模擬菲林jpg
(即係會改色唔係原相)
同埋機身設計係一個功能一個轉盤直接操控
(好多粒掣分開唔同功能要慣)
單反就好簡單
如果想用一段時間
直接 買90D 連18-135 好夠用
見到都係10000-11000 之間
如果唔急可以等多排先買

如果唔想等 同唔用4K/10fps快門
可以買番80D 都係連18-135
睇番價位都係 8000左右
想影人像可以入多支
EF 50mm 1.8 or 1.4
已經好夠玩

無反我就推介 M6 Mark II 同 M50
M6 Mark II 就係新機
建議連埋 18-150 果支鏡
睇番都係 9000左右
可以買多支 22mm f/2 影人像

M50 就平好多 但就可以買多好多鏡
如果係就可以入支 32mm f/1.4影人像 (3000)
係可以跟佢買雙鏡kit 14-45 & 55-200 (5000)
仲可以買到 11-22 影廣角 (2000)
仲有EVF 比你影相 唔錯的

個人建議 如果長玩 可投資多d落鏡
因為body會outdated 鏡唔會
佢送個支 15-45mm f/3.5-6.3 呢,係咪廢架😂
canon 35L
龍仔係平 但影出黎色好淡 又唔支援機身鏡頭修正 = 收皮
仲有支55-200mm,抵唔抵加錢買埋?
嫌FF太重轉APSC但係又要成像質素好點算?
識得執相係咪就唔會用富士, Canon?
同 sony a6400 1655 kit行 差唔多價位 好難揀
去咗星際睇 Fuji xt20,機身本身$4400,加支kit鏡1855就$6050,價錢係咪都係咁上下

利申想買
富士買水貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞