新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
去百老匯嗰啲?
都係星際, 但你講個價係行貨價
有原廠保養
水貨係指地球上定價平啲嘅地區行貨
喺香港冇原廠保養
但全新又平啲
而且香港代理風評差
富士又冇qc問題
可以考慮

百老匯可以R下配件
同簽卡優惠
介唔介意講下咩係qc問題,同埋點解香港個風險評估會差
a6400拍片功能齊啲, 有反mon, 細部啲, 但支鏡雞啲(16-50 f3.5-5.6, 16-55 f2.8係兩支差好遠嘅鏡)

xt30直出jpg靚啲, 像素高啲, 支鏡靚啲, 操控齊啲, 但少啲副廠野
富士係好用嘅
只係執一套個價錢好易追到ff
值唔值睇個人啦

你個成像質素係包括咩先?
bokeh? sharpness? color tone? noise?
可以詳細啲
因為呢兩支都係畀人平平地影到就算
所以上次話18-150一支搞掂直接跳過
唯一係15-18冇左會影響自拍
qc=品質控制
風評=評價
1999sor

其他人意見可以睇下同台另一個po
「fujifilm代理主席個仔xxx」個po
Fujifilm X-T3 / Sony A6600 / Sony A7 III
想問一問這三部哪一部會比較好
濾鏡接口大小: 67 mm (P = 0.75 mm)
P係啲咩
影風景多, 會100%放大睇, 特別夜景好介意影得清唔清, color可以後製, 呢個唔緊要, bokeh更加唔會理. 我聽講APSC noise多, 如果嫌重FF用APSC鏡好唔好?
要低noise a7iii冇第部

用apsc mode crop左相
咪即係放返大noise一齊大
samyang出左堆f2.8系列好細支可以考慮
係ff e mount, 有af

apsc的話a6400/xt3
但預左iso可用低一級
Canon普遍noise差啲除左1dx
p for pitch
個旋牙圈同圈間距
a73
如果m50+22+11-22夠唔夠去旅行鳩影用
同埋邊支鏡影銀河/極光會好啲
應該統一架可如果就咁買d 67mm filter
default就0.75mm
leica有0.5mm
現代野已經通用到冇再標示
筆直幾多:15k(連鏡)
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景, 運動比賽, 演唱會
拍唔拍片:會
身邊朋友多用咩牌子:SONY FF機
接唔接受二手:
其他要求:

諗過呢兩部機加以下既鏡頭:
Canon M6 mark2 (22mm STM, 11-22mm f/4-5.6 IS STM, 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM)
Sony A6600 (SEL20F28, SEL24240 or SEL18200LE)

主要係去旅行影風景相為主. 會拍下運動比賽同演唱會片.
筆直夠買Canon加我要用既鏡, 但係M6 mark2就無機身防震.
買Sony就頂盡可以買兩枝鏡, 唔知點揀好
Thx bro.
以下係前人留低既格式

筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:/
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:人像/風景為主
拍唔拍片:拍,最好收音比較好
身邊朋友多用咩牌子:無人影相
接唔接受二手:no
其他要求:
如果去旅行我會建議買支18-150
適合任何場合
如果普通街景 11-22我覺得都夠

影星/銀河 用22果支開到 f/2
ISO 1600-3200 20-30秒 應該就已經影到
我係用 5D Mark IV
50mm f1.4 ISO 3200 20秒影
極光22果支都夠

有錢可以入 32 f1.4
但我個人覺得支 22 f/2已經夠
唔計重量體積:
sony 70350g
canon efs 55250stm(efs-efm adapter)
呢兩支畫質會好啲

要旅行天涯:
sony 18135
canon efm 18150
會輕便啲但唔到200mm
如果係要200同原生咁你冇揀錯

a6600同70350都呢兩個月新出
如果唔急等下應該可以唔使加budget
m6ii冇viewfinder
要等睇佢出唔出m5ii

Canon鏡平好多
同budget會多啲野玩
canon vs sony
1122 vs 1018
efs55250/ef70300 vs 70350g
而且sigma f1.4終於都出齊efm同e
係抵玩嘅

咁sony強大追焦能力同大量拍片profile
都係如果要用到就冇得讓步嘅功能黎嘅

睇你要抵定功能啦
a6400+18105g
想問有冇D咩close-up lens 同canon 250D 52mm差唔多
有冇平嘅消色差近攝鏡推介
筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony canon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:景 人
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:canon Sony
接唔接受二手:no
其他要求:連鏡頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞