新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
筆直幾多:7-8k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Fuji/ Canon
唔鍾意咩牌子:N/A
影咩題材:旅行(人+景)
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:啱新手用
有諗過x-t30 1855 kit 或者 m50 1545 & 55-200 kit
Thanks
我手頭有部xt100 想放 ching可以睇下有冇興趣
xt30啦操控齊啲
直出顏色都靚啲
筆直幾多:10K內
想要單反/無反/細機/其他:Tele Len, 諗緊Sigma / Tamron 既100-400
鍾意咩牌子:用緊A7iii
影咩題材:wildlife (鳥/動物)
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:無FD
接唔接受二手:接受
其他要求: 唔知用adapter 插係A7III到, 對焦準唔準同慢唔慢?
上網睇Tamron個支好似銳D, 但Sigma MIJ
筆直幾多:<8000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:社會運動/風景
拍唔拍片:會拍vlog
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:no
其他要求:本身借緊部700D, 配18-135 kit鏡同埋有枝f1.8 50mm
想自己出部機玩 要有得過相 700D過相過到想死
利申岩岩入坑
唔使4k就80D,要就90D
Sony原廠200-600/100-400
打雀用原廠對焦啦 唔好因小失大
90D太貴
80D同77D點睇
77D新啲多功能
80D高階啲齊轉盤
80D 啦
如果77D 嘅話,不如800D 再買多支靚小小嘅鏡好過
筆直幾多:6000左右
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:fujifilm
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人同景都會影
拍唔拍片:會拍片
身邊朋友多用咩牌子:無
其他要求:諗緊fujifilm xa7定xe3,求指教
但係紫邊....
筆直幾多:5000內
想要單反/無反/細機/其他:單反或無反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人同景都會影,主要影小朋友
拍唔拍片:會拍片
身邊朋友多用咩牌子:無
其他要求:輕身啲,可反Mon比較好

而家部機係50D + EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM + EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM,淨機都得。
要反mon就xa7
想問下fuji入門機有冇推介?
睇中x100系列 但有ching話新手會用到燥
XT30 / 20
XE3
筆直幾多:~7000
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:SONY
影咩題材:風景
拍唔拍片:不用
身邊朋友多用咩牌子:冇...朋友
其他要求:/
筆直幾多:4-5k
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:冇
影咩題材:野食
拍唔拍片:會啊
身邊朋友多用咩牌子:冇識人會影相
接唔接受二手:可以
其他要求:啱新手用
知道呢個價錢好難做 但係學生窮冇辦法啦 麻煩大家Thanks
有錢手痕,買canon 300mm 2.8 is 一代好定 400DO 一代好?
想問下買二手機有冇咩要注意同問清楚
唔關鏡頭事,問防潮箱
想問大家用咩牌子防潮箱,評價如何
我見caroulsell有個二手惠通防潮箱,諗緊買唔買好
筆直幾多:$10k內
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:canon sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景 人 食物
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:No
其他要求:完全新手想一鏡/2鏡走天涯
筆直幾多:10K
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:主要旅行用,想輕便D,影景多,人就少
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:無朋友玩相機
接唔接受二手:不了
其他要求:買A7II 會唔會太戇鳩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞