新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
會不智
vi 以後帶少支70200都好
想轉用fuji, X-T20+16-50定x100F好
xt20平d但重d
筆直幾多:6K
想要單反/無反/細機/其他:單反 FF
鍾意咩牌子:Nikon 用到的
影咩題材:已有28-70,副助拍長焦
拍唔拍片:NA
身邊朋友多用咩牌子:NA
接唔接受二手:ok
其他要求: 暫時只知以下兩款,希望有建議,如有更好的請建議,謝謝。
Tamron 28-300mm f/3.5-6.3 Di VC PZD(A010)
Nikon AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR
更正,想買鏡頭。
咁M50 好似贏哂
但機身反應慢
我驚你升級感唔夠
唔熟 推一推等其他師兄

或者入nikon po問下
x100f係定焦23f2黎喎
A6400 都唔平,睇黎要放左部EPL9先買得
BTW THX 巴打先
鏡頭,冇人理
想問巴打A6400同A72會點揀
All in A72
最好係A73
FF機 鏡群有好多靚野
我用73 朋友用72
出親街都拎2-3後備電
A73頂盡一粒後備 多數唔洗換

兩部都唔同級數
你攞6600就唔同講法
聽講6600對焦同電都升級左

預算低 6600同72都屌得過
二手72抵玩其實 再入支55.8
學晒構圖 50焦段 重量 質素 大細都滿意既一樣lens

睇你有幾大決心學影相
Ff啲鏡真係好高質素 不過係貴左啲
你如果預自己會繼續發展同學野
72會岩啲 可以多空間慢慢upgrade
因為6400質素係咁上下
睇你要對焦定係畫質

a6400對焦好a72太多
但FF畫質一定好過APSC

a6600同a6400分別在於有防震, 大電, 同拍片有眼部追焦, 其他基本上係一樣。
我想要fujifilm機係因為直出已經好靚唔洗執
我買黎去旅行用/可能之後會影埋星
者係 M6 Mark II + 18-150 + 32mm f/1.4
係咪就夠新手可以上路架啦?
15K買唔買得晒... ?

定應該買 m50 + 32mm f/1.4 + 11-22 + 18-150
或者應該點組合
如果同A7II比,我反而會推A6400

1. 2019年機 vs 2015年機
2. 425 PD對焦點 vs 117 PD對焦點
3. APSC鏡平過full frame
4. A6400有反mon可自拍
但a6400冇防震?
拍片防震就冇咩大作用,影相都有少少幫助既,睇下你個人需求

如果一心上full frame就儲多d上A73
A72你玩一年可能心郁想upgrade
A73個spec分分鐘三四年後都唔會太outdate
Agger
防震影相都有用
我推A73因為你有心學/用
一定會心思思想upgrade
80d 有咩廣角鏡介紹
用唔用到老蛙9mm
afp 7038
其實fx dx 都得
用唔到
筆直???
龍仔1024 b023
預同9mm老蛙咁上下 最好唔好貴過
有睇過原廠但膠身真係幾卻步
A6400 邊度出好?
四寶定三陽?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞