新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
xt3高階
自己想點調都得
入面唔係有菲林功能?
模擬菲林 filter
新手有部200D + 18-55 kit
旅行機
想問下平時嫌唔夠廣 (之前係英國讀書 歐洲旅行時長期唔夠廣
係咪都係揀入canon 10-18 f4.5-5.6?

同埋18-55 想upgrade
Search過下 平平地係咪揀sigma 17-50 f2.8?
同價位有冇其他選擇

不過如果去旅行帶兩支 我又唔係好想換鏡
好難揀 想長插唔換鏡 究竟買支超廣角好定upgrade 18-55

平時絕大部份影景 +影景 個人企埋去影留念照
買曬,想淨係一支過就1750
咁17-50 sigma果支係咪屌得過
或者有冇其他介紹
筆直幾多:10-12k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Fujifilm / Olympic / Sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:街景、人同近景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:唔接受
其他要求:想玩定焦點樣揀用幾多mm
Canon EOS M50 同 Sony A6000邊個好
之前去咗旺角問 Sony A6000
人地推薦Canon EOS M50

巴打們覺得邊部好啲(?)
P.s 主要影人 影簽唱會
A73+35.8/55.8 35同50比較易handle
但係A73未計鏡已經over budget
操控要求唔高嘅話
eos m50
搭efm 55200或者
落adapter插efs 55250
甚至70300usm ii應該夠你用

sony冇咩平tele zoom
A6000+ 55-210(?)
EOS M50 + 55-250
你覺得如何
筆直幾多:$4000左右
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:富士
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:玩具 小朋友 風景
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:咩都有啲
接唔接受二手:ok
其他要求:最好直出唔洗煩
a6000 set好之後操控好啲
但舊啲冇4k冇silent shutter
同埋e55210 efm55200都係遠端會矇
所以個人唔太中意

eos m50個4k會crop但追星放愈大愈好架啦
ef adapter+efs 55250usm (有三代唔好亂)
超平而且畫質好啲但好大碌
另外有silent shutter唔怕嘈到啲正經現場

所以你用途上係canon好啲
另外eos m6 mk2新出都可以睇下
啱啱上肥花睇左
全二手應該可以
$4k5買到xe3+1855
風險自行衡量
係55-250stm唔係usm
唔好亂
tamron 1024啦
利申 個人習慣長插ff 1635mm
你跟個list填左先?
你個budget只係買鏡?
得xe 3有咁平

一係xt100不過頹機
想問下xt20如何?
之前填過一次去到門市買果陣
佢又介紹咗其他機比我
所以先再上嚟問
筆直幾多:5K
想要單反/無反/細機/其他:無特別
鍾意咩牌子:無特別
唔鍾意咩牌子:無特別
影咩題材:影人 演唱會 簽唱會
拍唔拍片:隨
身邊朋友多用咩牌子:無特別
接唔接受二手:可以
其他要求:條友話EOS M50就貴啲
但就比A6000好 所以叫我返去問下朋友意見先再嚟買都得
啱啱睇左 呢支貴過canon 10-18 一倍
想問有咩唔同 要成3-4千? 新手唔識
Lens+body
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞