新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
以下係前人留低既格式

筆直幾多:
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求:

歡迎各位同好幫忙回答問題

唔該推爆佢
(終極支爆攻略)(護旗手2.0)
10/1癱瘓全中國各省巿機場
https://lih.kg/dLsxwS

筆直幾多:7k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Canon/ Fujifilm
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行影 景+人
拍唔拍片:暫時唔拍 但如果拍片靚既更好
身邊朋友多用咩牌子:Fujifilm
接唔接受二手:不
其他要求:超新手 想襯個旅行買部相機 去完旅行翻黎學下影相
筆直幾多:6k (Sony可加到8k)
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:Sony / Canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行 景+人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:個個唔同
接唔接受二手:No
其他要求:多數旅行用 想要輕D(之前買過Sony DSC-HX300 650g都覺重)
筆直幾多:7k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Fujifilm/ lumix
唔鍾意咩牌子:Olympic 過相去手機個app勁垃圾
影咩題材:旅行影 景+人
拍唔拍片:拍vlog
身邊朋友多用咩牌子:Fujifilm
其他要求:超新手 之前買左部Olympic emd marklll 反唔到芒好唔方便,所以部機想反到芒,另外想部相機過相落手機係方便既
富士都冇咩機反到mon 呢個價位唔考慮XT100
我建議等canon M5 ii and sony a6100
等canon M5 ii and sony a6100
xt30 + 18-55 set 水貨7K 行貨要俾多少少
內置有filter 拍片都用到 新手黎講幾吸引
想買ricoh griii
知唔知邊度有得撚下部機
你打去ricoh個showroom問下有無

or 是但一間有賣既鋪頭都可以撚到
筆直幾多:8千
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:景
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:
其他要求:
Tamron 35.4 同二手canon 35L 一代
買邊支好

一支新d sharp d ,一支有紅圈光環 L鏡色
77d 90d唔知幾錢
有冇巴打放canon 55-200mm
搵二手xt3 有樣好用拍片又ok仲有菲林filter 岩曬唔執相直出既輕用家
你唔去肥花搵?
但係佢話要好揸手喎
xt3.... 個人覺得唔太好揸
筆直幾多:10-12k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:景 少少人(主要旅行用)
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony/ 富士/canon
接唔接受二手:正常用到就ok
其他要求:有過相app比較好
A73
比多少少A73 or A6600 or XT3
有無諗過無反
後兩者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞