新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
「TaiwanWarmPower」今晚(15日)在臉書發文,呼籲民眾一同連署「德國聯邦議會第95643號請願書」 ,支持「請求德國與中華民國(台灣)建立外交關係」,內文中指出迫害人權的中共不應代表民主自由的台灣。小編表示,可參考連署教學影片,2分鐘左右的時間就能完成簽署,如能在10月9日前達成5萬人連署,就有機會將此議題送進德國國會。

#AntiChinazi

Source: https://m.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2916703

連署教學from TW:
https://www.facebook.com/allen.taiwangermany/videos/pcb.2942668175748064/2942643702417178/?type=3&theater

連署link:
https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2019/_05/_31/Petition_95643.mitzeichnen.html

大家幫下手, 聯台灣抗邪惡強国

仲爭6千咋
sor 太多社會問題無心情回post
小弟最近由CANON EOS-M 轉會買咗A6400,但想用返CANON EOS-M F2.0鏡,請問各位巴打有冇 EOS-M to SONY E-MOUNT 嘅接環推薦?
筆直幾多:
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行 影貓
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:唔二手
其他要求:輕
筆直9千樓下
Xt30好似幾好
壞消息係得ef/ef-s轉e mount嘅adapter

e mount相近有20f2.8原廠
sigma 19f2.8同16f1.4
How much
筆直幾多:8K連鏡頭
想要單反/無反/細機/其他:單反》無反
鍾意咩牌子:Nikon Canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人&景&星空
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Nikon Canon
接唔接受二手:接受
其他要求:3年款內
想買支鏡求大家推介

手持機種:Fujifilm XT-3
目前有鏡頭:
Fuji kit lens 18-55mm
Fuji XF23mmF2 R WR
鍾意影咩題材:街拍、影建築、影風景

有時去旅行影啲大景/建築 受限於鏡頭好多都影唔曬成個景
想買一支廣角唔知有咩推介
呢幾日望到老蛙 9mm f/2價錢好吸引
唔知巴打有咩評價

*筆直:6k
筆直4K
有用開菲林機影相
但黑少少就影唔到 想買多部輕既機夜晚用
咩都會影
暫時心水 sony rx100 m3/4, dji osmo pocket
筆直幾多:2千內
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:風景 街道
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:不
其他要求:
nikon機唔太熟
樓上巴打們可以去nikon個po睇下先
laowa 9mm f2.8黎
wide得黎邊角都靚
缺點係真係好wide
手機。認真
新手
冇咩經濟
買唔買xe3 好
rx100m4
g7x3

osmo pocket拍片用

或者應該買燈?
經驗買左咪有
熱情先係問題
筆直幾多:Around 4k
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:Fuji,但唔係考慮因素
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人,景物
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:不了
其他要求:超新手,最好有得過相落手機。
好想影啲少暗得黎又好鮮明色嘅感覺(sorry
for1999 ,有時某啲菲林相會有嗰隻feel)
另外想問下我較咩都好(iso,光圈etc.),個mon係咪唔會即時show到我影出黎嘅效果,一定要影咗落黎先睇到?
fuji 銀色係咪好易花?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞