新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
筆直幾多:6-8千
想要單反/無反/細機/其他:想買鏡
鍾意咩牌子:sony /fujiflim
唔鍾意咩牌子:冇所謂
影咩題材:街景、風景、靜物
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:冇咩人影相
接唔接受二手:可
其他要求:拍片自動對焦快啲

超新手 之前用kit鏡 但壞左
機身?
唔會。
二代反應慢啲
同埋要用raw出相避直出
但係fullframe同有ibis

唔使散景可以考慮同價位嘅a6400
雖然冇ibis同唔係ff
但相對鏡頭平啲
有反mon, log/hlg亦細部啲
唔換鏡不如用dc啦
G5x2, rx100m7

換鏡就
sony a6400+18135
canon m50+18150
定焦執支sigma f1.4玩
fujifilm xe3/xt20 +1855
唔知你咩型號,但防潮箱建議一步到位用電子自動控濕類型,唔好用就咁扭大細嘅,惠通AD系列肯定係扭大細嘅,DHC應該ok
a7iii+2870kit用住先
扭大細有咩問題?
我用收藏家用左10年,keep 個濕度都算準
不過開始嫌細想換
各位大佬有冇建議呀,唔該哂
放相機問題唔大
純粹係會跟住天氣郁
如果要擺其他野
就唔止最初買貴兩舊水啫
80D
機身/㩒掣
cmos有冇花
塊cmos玻璃有冇歪/膠水跡
有就唔好要
冚蓋影張黑睇下有冇古怪
影白紙睇下有冇印
睇呢兩張相順便check mon
遠近啪兩張睇下對焦

應該差唔多
xe3+1855
唔夠近加個微距環
Fujifilm xt30 +1855
xe3/xt100

x100定焦鏡黎
主要賣x-pro系列個混合式range finder
除非好中意個viewfinder
唔係咁值
筆直幾多:7000-8000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反/細機
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:景,人
拍唔拍片:會但唔多
身邊朋友多用咩牌子:咩都有
接唔接受二手:唔接受
其他要求:主要影夜景相多,拍片需求唔大,要反mon
岩岩去完百佬 sale屎推我買canon 90d同nikon z50
巴打點睇價錢都係1皮多啲但都幾多贈品送
90d 重好多,大部好多喎,你接受到都唔怕既⋯⋯
買多支tamron 18-400 夠哂你一鏡走天涯

我就覺得入sony a6400 比較好,又輕d又細部d
筆直幾多:6000-8000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:景,人
拍唔拍片:唔多
身邊朋友多用咩牌子:Canon多
接唔接受二手:唔接受
其他要求:最好有反mon,通常影夜景,車軌,人多,同埋去旅行想帶輕啲
90D同Z50都唔錯
但都係timing問題

90D用嘅ef-s鏡
喺2014年之後已經再冇update
之後全力推出ef-m機鏡
所以宜家個價係好抵玩
但我唔建議手上冇鏡
又唔係想要單反都仲跳入ef-s玩
仲要部機成皮野

Z50係Nikon新出無反apsc
呢個po都間中就有nikon apsc單反user
用左部機十年先想update
但Z mount apsc鏡今時今日
淨係得長短kit賣...
唔係當副機插ff鏡根本冇鏡用
當然你話就係想呢2支鏡走天涯都冇話唔得
但風險野自己決定啦
可能下支鏡搶客好吸引
亦可能等極都冇鏡用

如果有budget多不如上
canon rp +24105kit
sony a7iii +2870kit

或者考慮其他牌子fujifilm xt30 +1855
都唔啱就等canon出m5 mk ii
fujifilm xt30 +1855kit
f2.8-4 但冇反mon
sony a6400 +18135kit
有反mon同全apsc最輕便

單反就canon 77D
有反mon冇4k比80D輕
sony a6100/6400
kit鏡光圈都唔大
影夜景係想咩類型?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞