新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
shut up and take yr money
J多幾日再諗 真係好正
唔諗番sony 35 55?
我有支sony 50 f2.8微距 所以唔考慮55啦
D7500 定D 500 好,仲有sigma 既17-50mm f2.8ex 好定Nikon AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR 定sigma 既17-70mm 好,因為想一鏡走天涯
用開Sony a6000 ,但鏡頭太貴!
筆直幾多:6000或以下
想要單反/無反/細機/其他:單反/微單
鍾意咩牌子:Sony/canon
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:人像 風景 美食 寵物
拍唔拍片:會拍 但唔係最重要
身邊朋友多用咩牌子:Sony Fuji
接唔接受二手:接受
其他要求:多副廠鏡選擇
筆直幾多:1500左右
想要單反/無反/細機/其他:腳架
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:no
其他要求:
黎緊想買支腳架 平時會行山同埋旅行影風景 會影下長曝 所以想要支唔好咁重但大風少少都唔會震嘅腳 大概想開完有150cm高左右
平時冇乜研究腳架又見冇乜人介紹 所以想問下大家意見 麻煩曬
rx100vi?
如果唔換鏡頭係唔係買數碼相機仲好過買無反
唔追散景的話,係
你市面買到既都係數碼相機

無反係當中既分類

唔換鏡咪rx100
a6000
velbon
筆直幾多:5-6K
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景/人
拍唔拍片:暫時唔拍 不過遲下有機會拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
其他要求:超新手 想要有wifi過相 同機身輕啲

煩惱左好耐 麻煩各位巴打幫下我
唔無反?
無反係唔係食電啲?因為之前都係用微單同借機都係用單反多 唔太了解無反
你睇下fujifilm XE-3 個樣岩唔岩心水?
巴打有冇話推介邊隻型號
之前有睇過manfrotto befree 同fotopro x aircross
但感覺好似上山大風d會唔穩
上年買左部olympus epl-9發覺室內影個色好黃
如果依家買部單canon 77d/800d會唔會好多餘?
可以自己較個白平衡嘛 你開閃光燈山?
velbon咪穩
啱啱去左做功課 好似都唔錯
筆直幾多:3k
想要單反/無反/細機/其他:單反canon 70d
鍾意咩牌子:-
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:想記錄近排香港發生嘅野 已買咗支EF 85mm 1.8 想買支鏡影近野
拍唔拍片:-
身邊朋友多用咩牌子:canon
其他要求:-
無開到
同埋想要個觀景器玩下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞