新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
睇左D Sample 相好似唔錯, 但Samyang 支14 2.8 MF 或12 T2.2 諗唔諗得過
14 2.8 $5k喎
12mm T2.2好似係APSC鏡唔係FF
筆直幾多:20k
想要單反/無反/細機/其他: 單反
鍾意咩牌子: 用緊600D
影咩題材:行山風景,合照
拍唔拍片:好少
接唔接受二手:唔接受(唔識check二手野)
其他要求:
鏡頭有kit 鏡,50.8,tokina 11-20 f2.8。
如果升級應該上90D定FF 機好?
行山拎FF機係咪好重?
筆直幾多:6k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Canon Fuji
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行 人 景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:No
其他要求:睇緊canon m6/m50
另外百記Fuji xt20 5000包一鏡抵唔抵
想試入SONY,而家2手A72 KIT SET大約咩價錢?
m50用digic 8部機反應快好多
而且有evf猛太陽時好有用
筆直幾多:1萬以內
鍾意咩牌子:新手唔熟啲牌子
影咩題材:人,景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:不
其他要求:仲想影埋人跳breaking
筆直幾多:7-8k
鍾意咩牌子:新手唔熟啲牌子
影咩題材:人,景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:不
其他要求:仲想影埋人跳breaking
筆直幾多:10K
想要單反/無反/細機/其他:wide angle鏡頭
鍾意咩牌子:sigma/sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:景
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:不了
其他要求:用緊a7r3 想買枝超廣角/廣角鏡
但單係變焦同定焦已經好多選擇 擇唔落手
筆直幾多:5K (連鏡)
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:fuji
影咩題材:風景 人像
拍唔拍片:唔多拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:機想一手, 鏡可以二手既
其他要求:新手去旅行影下相
你講呢三部都係apsc,無反apsc嚟講富士鏡頭群會好過佳能,起碼有更多無反鏡可以揀
Xt20跟一支鏡五千算係抵,但都要睇下係咩鏡,18-55會好過16-50
筆直幾多:7k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:Canon/ Fujifilm
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行影 景+人
拍唔拍片:拍vlog
接唔接受二手:ok
其他要求:新手 拍下旅行vlog平時影下相咁
筆直幾多:7k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:Canon/ Fujifilm
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行影 景+人
拍唔拍片:拍vlog
接唔接受二手:ok
其他要求:新手 反mon 拍下旅行vlog平時影下相咁
筆直幾多:3000
想要單反/無反/細機/其他:鏡
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:景 人
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求:本身有a6400 同18-135 想配多枝定焦大光圈鏡
Sigma 三寶,不過個人大推24.8
24.8 out of budget
Sigma既話諗緊16 定30好
筆直幾多:1000-6000
想要:35mm 定焦
鍾意咩牌子:Nikon/ zeiss/ Leica /sigma?
唔鍾意咩牌子:中國製
影咩題材:長插日常/ 旅行
拍唔拍片:不
接唔接受二手:yes
其他要求:有冇AF都ok, 至少2.8光圈

求意見
voigtlander 35 1.4
sigma 35 1.4 art

有冇話用咩機身
如果canon r 35冇得輸
練手 30
snap 16
canon m50+1122
睇budget喜好揀多支15-45/18150
留意vlog用唔到4k
canon m50 1545kit
買多粒電/相機袋

或者22f2/50stm連adapter
sigma 14 f1.8
sony 16-35gm
片多sony a6400 1650kit
相多fujifilm x-t30 1855kit
星際行個圈會幫到你
睇你對機身花痕有幾介意
唔追bokeh/高iso
apsc完全冇問題
90D留意返鏡頭解像力問題
可以帶左啲鏡去showroom插下先

FF機唔重
6d mk2先765g
係鏡重啫,睇你帶開幾多支鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞