新手買機買鏡發問區(8)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
筆直幾多:16-18k
想要單反/無反/細機/其他:ff無反
鍾意咩牌子:sony, canon
唔鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:風景,屋企人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:唔接受
其他要求:去旅行用

其實我自己做左少少功課但決定唔到

Option 1: A7iii + t2875
Option 2: EOS R + rf24105

A7iii 機身睇落好似勁d多鏡d但EOS R又有touch screen menu又易用d

同埋budget有限短期內唔會入其他鏡

利申係超新手冇任何舊機/鏡
sony
唔該師兄。
如果sony a6400呢?大家有咩評介?
1650kit 是咪原裝個支?
對焦快 功能齊 又細部
但相片質素同價位唔突出

不過直出jpg好flat要tune
menu setting好齊但亂
易激嬲人所以冇叫你送畀女友
不過有心玩就唔係問題
32...1.4先岩......32都相等於51.2....都好標準人像
冇咩配件要買 三腳架/ND filter算唔算?
新手嚟講最緊要摸熟自己部機 D5600純影相嘅話
新手好夠玩 但係極度建議唔好買18-55kit
你後面會想upgrade鏡但係發現upgrade落呢部機好唔抵 所以最好一步到位
唔該師兄
我之後買咗Canon 77D 加18-135mm kit lens
相機呢邊完全係純新手
不過想影出嚟啲相或者片高質啲可以幫到多啲手
唔該晒你
另外都買咗個腳架同一個uv filter,好似話裝咗Filter之後冇咁易爛
呢支夠曬了 除非你想玩超廣角影景
拍片呢部絕對好過d5600 d5600拍片對焦係極度垃圾
裝filter係冇咁易爛 因為你點撞都係撞filter 爛filter
但係注意要買靚少少嘅filter
如果唔係會影響本身鏡嘅質素
同埋我個人覺得cannon直出色水會靚仔過nikon
新手可以少啲後期功夫 有時候可以直接用張相
期待你嘅處女作
筆直幾多:15k(連鏡) or 20k (連鏡)(想睇下個分別會係點)
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無咩特別
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行相,人
身邊朋友多用咩牌子:無咩熟人有呢個興趣
接唔接受二手:最好唔好,新手怕唔識check中伏
其他要求:防震強d會好d,想玩下full frame機但又怕太重
xh1 + 16-55f2.8 13k左右直接攻頂,可以再加大光圈35f1.4, 長焦55-200或者人像90f2, 不過係apsc

a73淨機 12k 左右,可以配24-105G / 副廠T28-75f2.8,可能仲有少少budget 加支副廠af 定焦鏡

2部都有防震,ff 重就梗的了

apsc 15k 入門好夠了, ff 嘅話20k容易啲揀唔洗硬食kit lens
筆直幾多:2k-4k
想要單反/無反/細機/其他:用緊a6400 + Sigma 16mm F1.4
鍾意咩牌子:Any
唔鍾意咩牌子:Nil
影咩題材:人+風景+星星
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:接受
其他要求:想要支zoom鏡
如果有支富士35mm f1.4
你覺得有無需要買多支16mm f2.8/f1.4既廣鏡
筆直幾多:20k - 25k (連鏡)
想要單反/無反/細機/其他:ff無反
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行,人
身邊朋友多用咩牌子:sony, canon
接唔接受二手:no
其他要求:用來影小朋友and風景相多,另外都望過下部rx1r2,而家係咪買唔過?
rx1r2太舊
a7iii 24105G
a7r3 2470GM
兩支唔重複
睇個人需要
Thanks, 係咪一枝鏡夠玩住先
筆直幾多:萬5 (可只連機身)
想要單反/無反/細機/其他: 首選無反 次選單反
鍾意咩牌子:Canon sony
唔鍾意咩牌子:冇乜
影咩題材:運動(籃球 足球), 風景,人
拍唔拍片:會拍運動(但較小)
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友玩
接唔接受二手:最好新
其他要求:有咩鏡好介紹 Tamron個啲都得
想問下邊度買相機同鏡頭好

係咪去翻官網/fortress 最好
街鋪平幾多又有無伏

Thanks
同埋黎緊去日本,日本買會唔會抵d?
唔識,去bigcam/yodobashi會貴啲
去星際睇下
影運動如果要追焦就sony
a7iii + tamron2875(a036)
a6600+18135kit

唔追就canon
canon r +24105kit
支rf35mm好抵玩
另外ef啲長焦好平 方便影運動
見你帶小朋友所以介紹嘅係標準zoom鏡頭
唔做換鏡都應付大部份時間
其他要求另外講
例如要人像柔和散景
影星星/極光
都可以獨立買一支專用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞